• آ
  • ا
  • ب
  • پ
  • ت
  • ج
  • چ
  • ر
  • ز
  • ژ
  • د
  • ط
  • ف
  • ق
  • گ
  • ک
  • ع
  • غ
  • م
  • هـ

حمله قلبی

همه چیز درباره حمله قلبی Heart Attack ؛ هر ۲۰ ثانیه یک حمله قلبی در جهان | کافه پزشکی

حمله قلبی هنگامی رخ می دهد که رسیدن جریان خون به قلب شما مسدود شود. انسداد اغلب توسط تجمع چربی، کلسترول و سایر مواد در شریان هایی که قلب را تغذیه می کنند (عروق کرونر) ایجاد می شود. پلاک در نهایت شکسته می شود و یک لخته شکل می گیرد. جریان خون متوقف شده می تواند بخشی از عضله قلب را از بین ببرد.

حمله قلبی که تحت عنوان انفارکتوس میوکارد نیز شناخته می شود، می تواند کشنده باشد اما درمان در طول سال ها به طور چشمگیری بهبود یافته است. اگر فکر می کنید که دچار حمله قلبی شده اید، بلافاصله با اورژانس تماس بگیرید. همراه کافه پزشکی باشید

علائم حمله قلبی

علائم و نشانه های معمول و مشترک حمله قلبی عبارتند از:

  • فشرده شدن، درد یا احساس فشار در قفسه سینه یا بازوها که ممکن است به گردن، فک و یا کمر نیز سرایت کند
  • تهوع، سوء هاضمه، سوزش سر دل و یا درد شکمی
  • تنگی نفس
  • عرق سرد
  • خستگی
  • سبکی سر یا سرگیجه ناگهانی

همه افراد مبتلا به حمله قلبی علائم مشابهی ندارند. برخی افراد درد کمتری دارند در حالی که دیگران درد شدیدتری دارند. بعضی از مردم نشانه ای ندارند و اولین علامت ممکن است ایست قلبی ناگهانی باشد. 

برخی از حملات به طور ناگهانی اتفاق می افتد اما بسیاری از افراد علائم و نشانه های هشدار دهنده را ساعت ها، روزها یا هفته ها پیش دریافت می کنند. اولین هشدار ممکن است درد یا فشار قفسه سینه (آنژین صدری) باشد که به وسیله استرس ایجاد می شود و با استراحت کاهش می یابد. آنژین ناشی از کاهش موقت جریان خون به قلب است.

کی به اورژانس مراجعه کنیم ؟ 

سرعت عمل خود را بالا ببرید. هنگام حمله قلبی این مراحل را انجام دهید :

برای کمک با اورژانس تماس بگیرید : اگر مشکوک به حمله قلبی هستید، دریغ نکنید. بلافاصله با شماره اورژانس کشوری تماس بگیرید. اگر به خدمات اورژانس پزشکی دسترسی ندارید، با کمک فردی به بیمارستان منتقل شوید. در صورتی که گزینه های دیگری وجود نداشته باشد، خودتان تا بیمارستان رانندگی کنید. 

در صورت تجویز پزشک، از نیتروگلیسیرین استفاده کنید : طبق دستورالعمل پزشک تا رسیدن به اورژانس استفاده کنید.

اگر توصیه شد، آسپرین مصرف کنید : مصرف آسپیرین در طی حمله قلبی می تواند با کمک به عدم لخته شدن خون، آسیب های قلبی را کاهش دهد.

اگر فردی را دیدید که دچار حمله قلبی شده است، چه باید بکنید ؟ 

اگر فردی را دیدید که به اعتقاد شما دچار حمله قلبی شده است، برای کمک ابتدا با اورژانس تماس بگیرید. سپس بررسی کنید آیا فرد تنفس دارد یا خیر. اگر فرد نفس نمی کشید یا نبض نداشت، باید احیای قلبی ریوی را شروع کرده تا رسیدن جریان خون به مغز و سایر اندام های حیاتی حفظ شود.

در حدود ۱۰۰ تا ۱۲۰ بار در دقیقه، با دو دست خود روی قفسه سینه فرد در محل جناغ فشار وارد کنید. این فشار باید قفسه سینه را حدود ۵ سانتی متر به پایین ببرد و سپس اجازه دهید قفسه سینه به حالت عادی برگردد تا خون گیری توسط قلب به درستی انجام شود.

اگر شما برای انجام CPR آموزش ندیده اید، پزشکان توصیه می کنند که فقط ماساژ قفسه سینه انجام دهید. اگر برای احیای قلبی ریوی آموزش دیده اید، می توانید برای باز کردن راه های هوایی تلاش کنید و تنفس را احیا کنید. به ازای هر ۳۰ ماساژ، دو تنفس نیز باید صورت بپذیرد که اغلب در این شرایط شامل تنفس دهان به دهان می شود.

علل حمله قلبی

حمله قلبی زمانی رخ می دهد که یک یا چند رگ کرونر شما مسدود شوند. با گذشت زمان، عروق کرونر می توانند توسط مواد مختلفی از جمله کلسترول (آترواسکلروزیس) مسدود شود. این بیماری که به عنوان بیماری شریان کرونر شناخته می شود و عامل عمده حملات قلبی است.

در طی حمله قلبی، یکی از این پلاک ها می تواند بشکند و باعث آزاد شدن کلسترول و سایر مواد در خون شود. لخته خون در محل پارگی ایجاد می شود. لخته خون بزرگ، می تواند جریان خون عروق کرونر را مسدود کند و باعث محروم ماندن عضله قلب از اکسیژن و مواد مغذی شود و ایسکمی پدید می آید.

انسداد ممکن است کامل یا جزئی باشد. انسداد کامل به این معنی است که شما یک انفارکتوس میوکارد با ST بالا رونده (STEMI) داشته اید. انسداد جزئی به این معنی است که شما انفارکتوس میوکارد بدون ST بالا رونده (NSTEM) را تجربه کرده اید. گام های تشخیصی و درمان ممکن است بسته به آنچه که تجربه کرده اید متفاوت باشد.

یکی دیگر از دلایل حمله قلبی، اسپاسم عروق کرونر است که جریان خون به بخشی از عضله قلب نمی رسد. استفاده از تنباکو و مواد مخدر غیر مجاز مانند کوکائین، می تواند موجب اسپاسم تهدید کننده حیات شود.

عوامل خطر ابتلا به حمله قلبی

بعضی از عوامل باعث ایجاد رسوب های چربی (آترواسکلروزیس) می شوند که سرخرگ ها را در سراسر بدن شما مسدود می کنند. 

عوامل خطرساز حمله قلبی عبارتند از :

سن : مردان بالای ۴۵ سال و زنان بالای ۵۵ سال بیشتر احتمال دارد که حمله قلبی را نسبت به مردان و زنان جوان تر داشته باشند.

توتون و تنباکو : شامل سیگار کشیدن و در معرض دود دوم به صورت دراز مدت است.

فشار خون بالا : با گذشت زمان، فشار خون بالا می تواند باعث آسیب به شریان هایی شود که قلب شما را تغذیه می کنند. فشار خون بالایی که با سایر شرایط مانند چاقی، کلسترول بالا یا دیابت همراه می شود خطر بیشتری دارد.

سطح کلسترول خون یا سطح تری گلیسرید : سطح بالای LDL یا کلسترول بد، به مسدود کردن شریان ها کمک می کند. سطح بالای تری گلیسیرید نیز خطر ابتلا به حمله قلبی را افزایش می دهد. با این حال، سطح بالای HDL یا کلسترول خوب خطر ابتلا به حمله قلبی را کاهش می دهد.

چاقی : چاقی با سطوح بالای کلسترول خون، سطوح بالای تری گلیسیرید، فشار خون بالا و دیابت همراه است. از دست دادن حتی ۱۰ درصد از وزن بدن شما می تواند خطر را به صورت چشمگیری کاهش دهد.

دیابت : خطر ابتلا به حمله قلبی را افزایش می دهد.

سندرم متابولیک : این اتفاق زمانی می افتد شما اضافه وزن، فشار خون بالا و قند خون بالا دارید. داشتن سندرم متابولیک احتمال ابتلا به بیماری قلبی را دو برابر افزایش می دهد.

سابقه خانوادگی حمله قلبی : اگر خواهر و برادر، والدین یا پدربزرگ و مادربزرگ شما حملات اولیه قلبی داشته باشند، ممکن است شما در معرض خطر بیشتری قرار داشته باشید.

کمبود فعالیت بدنی : نداشتن فعالیت می تواند باعث افزایش سطح کلسترول خون و چاقی می شود. 

استرس : استرس خطر ابتلا به بیماری های قلبی را افزایش می دهد.

مصرف مواد مخدر غیر مجاز : استفاده از داروهای محرک مانند کوکائین یا آمفتامین می تواند باعث ایجاد اسپاسم عروق کرونر شود.

سابقه پره اکلامپسی : این بیماری موجب فشار خون بالا در دوران بارداری می شود و خطر ابتلا به بیماری های قلبی را در طول عمر افزایش می دهد.

وضعیت اتوایمیون : داشتن بیماری هایی مانند آرتریت روماتوئید یا لوپوس می تواند خطر ابتلا به حمله قلبی را افزایش دهد.

عوارض جانبی حمله قلبی

آریتمی قلبی : بعضی از آنها می توانند خطرناک و حتی کشنده باشند.

نارسایی قلبی : حمله ممکن است به بافت های زیادی از قلب آسیب برساند و عضله های سالم مانده نمی توانند خون کافی را از قلب شما پمپ کنند.

ایست ناگهانی قلب : حملات قلبی باعث افزایش ناگهانی ایست قلبی می شوند که در صورت عدم درمان فوری می تواند مرگبار باشد.

جلوگیری از حمله قلبی 

هیچ وقت دیر نیست که اقدامات لازم برای جلوگیری از حمله قلبی را انجام دهید. در اینجا راه هایی برای جلوگیری از حمله قلبی وجود دارد :

دارو درمانی : مصرف داروها می تواند خطر ابتلا به حمله قلبی را کاهش دهد و به بهبود عملکرد قلب آسیب دیده کمک کند.

فاکتورهای شیوه زندگی : شما می توانید وزن ایده آلی داشته باشید، سیگار نکشید، منظم ورزش کنید، استرس را مدیریت کنید و شرایطی که می تواند منجر به حمله قلبی شود مانند فشار خون بالا، کلسترول بالا و دیابت را کنترل کنید.

تشخیص حمله قلبی

در حالت ایده آل، پزشک شما باید در طول معاینه فیزیکی، حمله قلبی را تشخیص دهد.

اگر در شرایط اضطراری برای علائم حمله قلبی باشید، از شما در مورد علائم سوال می شود و فشار خون، ضربان قلب و درجه حرارت را بررسی می کند. به یک مانیتور وصل می شوید و آزمایش هایی برای تایید حمله قلبی درخواست می شود.

تست ها عبارتند از :

الکتروکاردیوگرام (ECG) : اولین تست برای تشخیص حمله قلبی است و فعالیت الکتریکی قلب شما را از طریق الکترودهای متصل به پوست ثبت می کند. فعالیت الکتریکی به عنوان امواج روی یک مانیتور نمایش یا روی کاغذ چاپ می شوند. 

آزمایش خون : برخی از پروتئین های قلب به علت حمله قلبی به داخل خون شما آزاد می شوند. پزشکان اورژانس نمونه ای از خون شما را برای بررسی این آنزیم ها آزمایش می کنند.

آزمایش های اضافی

اگر دچار حمله قلبی شده اید، پزشکان اقدامات فوری برای درمان شما را انجام می دهند. شما همچنین ممکن است به این تست های اضافی نیاز داشته باشید :

اشعه ایکس قفسه سینه : تصویر اشعه ایکس از قفسه سینه شما اجازه می دهد تا پزشک اندازه قلب و عروق خونی شما را بررسی کرده و وجود احتمالی مایع را در ریه ها مشاهده کند.

اکوکاردیوگرام : اکوکاردیوگرام از امواج صوتی برای ایجاد تصاویری از قلب شما استفاده می کند و می تواند منطقه آسیب دیده را نشان دهد.

کاتتریزاسیون کرونری (آنژیوگرافی) : مایع از طریق یک کاتتر که از شریان های پا یا کشاله ران تا قلب شما هدایت می شود، به داخل رگ های قلب شما تزریق می شود. این مایع باعث می شود که شریان ها روی اشعه ایکس قابل مشاهده باشند و مناطق انسداد را نشان دهند.

تست ورزش : شما می توانید روی یک تردمیل بدوید یا روی یک دوچرخه پدال بزنید در حالی که به یک دستگاه ECG وصل شده باشید یا ممکن است یک دارو به صورت تزریق داخل وریدی دریافت کنید تا شرایط تمرین برای قلب شما تقلید شود.

CT یا MRI قلبی : این تست ها می توانند برای تشخیص مشکلات قلبی از جمله میزان آسیب حملات قلبی استفاده شوند

درمان حمله قلبی

دارو درمانی 

داروهایی که برای درمان حمله قلبی استفاده می شود عبارتند از :

آسپرین : اپراتور ممکن است به شما بگوید که آسپیرین را مصرف کنید یا پرسنل پزشکی اورژانس بتوانند بلافاصله آسپیرین را به شما بدهند. آسپیرین باعث کاهش قدرت انعقادی خون می شود و بنابراین به بهبود جریان خون از طریق شریان های انسداد یافته کمک می کند.

ترومبولیتیک ها : این داروها کمک می کنند لخته خونی که باعث انسداد شریان شده است حل شود. هر چه زودتر یک داروی ترومبولیتیک دریافت کنید، بیشتر شانس زنده ماندن دارید و آسیب قلبی کمتر می شود.

داروهای ضد پلاکت : پزشکان اورژانس ممکن است داروهای دیگری به نام مهارکننده های تجمع پلاکت را توصیه کنند تا از ایجاد لخته های جدید جلوگیری شود و لخته های موجود را از بین ببرد.

سایر داروهای رقیق کننده خون : به احتمال زیاد داروهای دیگر مانند هپارین توصیه می شود تا قدرت چسبندگی خون شما کمتر شود و احتمال کمتری برای ایجاد لخته باشد. هپارین به صورت داخل وریدی یا تزریق زیر پوستی داده می شود.

مسکن ها: ممکن است یک مخدر مانند مورفین مصرف شود تا درد کاهش یابد.

نیتروگلیسیرین : این دارو که برای درمان درد قفسه سینه (آنژین صدری) مورد استفاده قرار می گیرد، می تواند با انبساط شریان ها به افزایش جریان خون به قلب کمک کند.

بتا بلاکر ها : این داروها باعث آرامش عضلات قلب می شنود، ضربان قلب و فشار خون را کاهش می دهند و باعث می شود کار قلب شما راحت تر شود. مسدود کننده های بتا می توانند میزان آسیب عضلات قلبی را محدود و مانع حملات قلبی در آینده شوند.

داروهای ACEIs : این داروها فشار خون و فشار روی قلب را کاهش می دهند.

استاتین ها : این داروها کلسترول خون شما را کنترل می کنند.

جراحی و دیگر روش ها

علاوه بر داروها، شما ممکن است یکی از این روش ها را برای درمان حمله قلبی خود انجام دهید :

آنژیوپلاستی کرونر و استنت گذاری : در این روش که به عنوان مداخله عروق کرونر (PCI) نیز شناخته شده است، پزشکان یک کاتتر را از طریق شریان کشاله ران یا مچ دست شما به شریان مسدود شده در قلب منتقل می شود. اگر حمله قلبی داشته اید، این روش اغلب بلافاصله پس از کاتتریزاسیون قلب انجام می شود و روشی برای برداشتن انسداد است.

این کاتتر دارای یک بالون ویژه است که با قرار گرفتن در موقعیت، برای باز کردن شریان باد می شود. استنت نیز ممکن است به شریان وارد شود تا برای تمام طول عمر شریان باز بماند و جریان خون کافی به قلب بازگردد. 

جراحی بای پس عروق کرونر : در برخی موارد پزشکان در زمان حمله قلبی، عمل جراحی بای پس اورژانسی انجام می دهند. جراحی بای پس شامل جایگزین کردن شریان یک نقطه دیگر از بدن به جای شریان مسدود شده قلب شما است.

توانبخشی قلب

اکثر بیمارستان ها برنامه هایی را ارائه می دهند که ممکن است در زمان بستری شما در بیمارستان شروع شود و تا چند ماه بعد ادامه یابد. برنامه های توانبخشی قلبی عموما در چهار حوزه اصلی – دارو درمانی، تغییر شیوه زندگی، مسائل عاطفی و بازگشت تدریجی به فعالیت های عادی – تمرکز می کنند.

بسیار مهم است که در این برنامه شرکت کنید. افرادی که پس از حمله قلبی از برنامه توانبخشی استفاده می کنند معمولا عمر طولانی تری دارند و کمتر احتمال دارد که به حمله قلبی دیگری دچار شوند. 

منبع : mayoclinic.org | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی


نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد