• آ
  • ا
  • ب
  • پ
  • ت
  • چ
  • ر
  • ز
  • ژ
  • د
  • ط
  • ف
  • ق
  • گ
  • ک
  • م
  • هـ
  • ع
  • ل
  • غ

اسید اوریک

تست های آزمایشگاهی : اندازه گیری اسیداوریک | کافه پزشکی

حاصل انتهایی متابولیسم نوكلئوپروتئینها و به عبارت دقیق تر بازهای پورین نوكلئوپروتئینهاست. بنابراین در رابطه با سلولهای كه حاوی DNA زیادی هستند و لیز می شوند می توانیم اسیداوریك بالایی داشته باشیم . همراه کافه پزشکی باشید

تنها راه دفع آن كلیه می باشد پس اندازه گیری آن می توند معیار عملكرد كلیه هم باشد لذا در نارسایی كلیوی اسیداوریك بالاست. همچنین در رابطه با بیماریهایی كه توام با لیز شدید سلولهای غنی از DNA هستتند.

میزان آن بالا می رود بدنبال شیمی درمانی ، رادیوتراپی و آنمی های مگالوبلاستیك میزان اسیداوریك بالا می رود. همینطور در رابطه با اختلالات متابولیسم پورین ها در نقرس. علائم نقرس كه در دندانپزشكی بیشتر مورد نظر است عبارتند از :

۱٫ آماسهای حاد – TMJ ( به خاطر رسوب اوراتها در مفاصل ، البته آماس شست پا شایعتر است )
۲٫ توفوسها كه عبارتند از رسوب اوراتها در زیر پوست بخصوص در گوش و صورت بصورت ندولهای سخت كه حالت گچی دارد و گاه پوست را سوراخ می كند و بیرون می آید.
۳٫ سنگ های بزاقی بخاطر بالا بودن اوراتها

 

 

استفاده از داروهای تیازیدی علت شایعی جهت بالا بودن اسید اوریك است چون كلیرانس اسید اوریك را كاهش می دهند و میزان آن در سرم بالا می رود ( یعنی میزان باز جذب را زیاد و دفع آن را كاهش می دهد. )

میزان طبیعی اوره در آقایان ۴ تا ۸٫۵ mg/dd و در خانمها ۲٫۸ تا ۷٫۵ mg/dd است.

توجه داشته باشید که بالا بودن اسید اوریک با افزایش خطر بیماری‌ های قلبی همراه است بنابراین کاهش دادن میزان اسید اوریک از این لحاظ مهم است

اگر اسید اوریک خون بالا باشد سبب رسوب این ماده در مفاصل، اندام‌ها و کلیه شده و منجر به ابتلا به بیماری نقرس، سنگ کلیه، بیماری‌های قلبی، کبدی و کلیوی می‌شود. مواردی که اسید اوریک خون پایین باشد کمی نادر است و کمتر اتفاق می افتد.
 
به طور کلی کمبود پتاسیم، استفاده از داروهای دیورتیک‌، کمبود کلسیم و منیزیم، مصرف داروهای ضد فشار خون، مصرف الکل، برنامه غذایی نامناسب، کم‌ تحرکی، داشتن اضافه وزن، شیمی درمانی، کمبود ویتامین A، E، B5، پرکاری تیروئید و ابتلا به نارسایی کلیه و کبد سبب افزایش اسید اوریک می‌شود.
 
می‌توان با ورزش، برنامه غذایی مناسب، نوشیدن آب کافی در روز، مصرف میوه و سبزی به جای فرآورده‌های گوشتی، مصرف پتاسیم، چای سبز، روغن زیتون و غذاهای فیبردار اسید اوریک را کاهش داد. از جمله غذاهایی که سرشار پورین هستند و سبب افزایش اسید اوریک می‌شوند غذاهای دریایی، گوشت، جگر، سوسیس، نان‌های شیرین، فست فود، قهوه و برخی حبوبات است.

نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

یازده + 7 =

logo-samandehi