• آ
  • ا
  • ب
  • پ
  • ت
  • ج
  • چ
  • ر
  • ز
  • ژ
  • د
  • ط
  • ف
  • ق
  • گ
  • ک
  • ع
  • غ
  • م
  • هـ

داروهای تقلبی

تشخیص داروهای تقلبی از اصل ؛ چگونه ؟ | کافه پزشکی

بسیاری از داروهای قاچاق تقلبی بوده و در داخل کشور یا در کشورهای همسایه با کپی کردن جلد و بروشور داروی اصلی تهیه می شوند و نه تنها ماده موثره دارویی ندارند بلکه به دلیل استفاده از ترکیبات شیمیایی غیراستاندارد که در تهیه و ساخت این داروهای تقلبی به کار می رود، همواره عوارض زیان باری روی سلامتی افراد جامعه دارند.


سازمان بهداشت جهانی اعلام کرده است ۵۰ تا ۸۰ درصد داروهای عرضه شده در اینترنت، تقلبی هستند.

قیمت داروها در اینترنت بسیار ارزان تر است اما بیشتر اوقات داروهای فروخته شده تقلبی است و این به بهای به خطر انداختن سلامتی انسان تمام می شود

بر اساس اطلاعات اینترپل بیش از ده درصد از داروهای موجود در بازارهای جهان تقلبی است؛ این نوع خرید و فروش سالانه ۵۸ میلیارد یورو به نفع فروشندگان درآمد داشته است. تجارت این داروهای تقلبی حتی از تجارت مواد مخدر نیز سودآور تر است.

این داروها فاقد مجوز وزارت بهداشت بوده و فروش این داروها در داروخان ههای کشور ممنوع بوده و با متخلفین برخورد قانونی خواهد شد.

بیشترین قاچاق دارو مربوط به داروهایی از قبیل: داروهای بدنسازی، مکملهای غذایی، اکستازی، ترامادول (جوانان بیشترین مصرف کنندگان این داروها هستند) می باشد.

معمولاً ترکیبات درج شده بر روی ظروف محتوی مکم لهای غذایی غیرمجاز با ترکیبات داخلی ظرف دارو تطابق نداشته و حاوی مواد شیمیایی و یا هورمون هایی هستند که عوارض جانبی به دنبال دارند.

دقت و توجه شما به مشخصات برچسب در هنگام خرید اقلام دارویی و بهداشتی گامی موثر در جلوگیری از قاچاق کالا و اطمینان خاطر شما از سلامت فرآورده می باشد.استفاده از داروهای قاچاق، تقلبی، تاریخ گذشته، فاقد پروانه ساخت تهدیدی جدی برای سلامت شما می باشد.

داروهای وارداتی مجاز و مورد تایید وزارت بهداشت و درمان باید دارای برچسب فارسی نویس حاوی مشخصات ذیل باشند :

۱ – نام محصول
۲ – نام تجارتی محصول
۳ – شماره مجوز ورود از وزارت بهداشت
۴ – موارد مصرف
۵ – نام کشور و شرکت سازنده
۶ – نام شرکت واردکننده
۷ – تاریخ تولید و تاریخ انقضا و شماره سری ساخت

آئین نامه ها :

طبق قانون برنامه چهارم و آئین نامه انتظامی نظام پزشکی، پزشکان حق تجویز داروهای غیر مجاز و خارج از فهرست رسمی کشور را ندارند و در صورت تخلف لازم است موضوع در کمیته بررسی نسخ دانشگاه مطرح و متخلفین به هیئت انتظامی نظام پزشکی و مراجع قضایی معرفی می گردند و در صورت تکرار نسبت به لغو پروانه طبابت آنها اقدام گردد .

تجویز و توصیه پزشکان و سایر حرف پزشکی به مصرف مکمل های غذایی و تقویتی و فراورده های آرایشی و بهداشتی و جنسی غیر مجاز و فاقد مجوزهای قانونی از وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، تخلف محسوب شده و لازم است برخورد جدی با آنها به عمل آمده و به مراجع قانونی معرفی شوند .

داروخانه ها فقط حق دارند فراورده های دارویی، مکمل ها، آرایشی و بهداشتی را عرضه کنند که دارای مجوزهای قانونی برای واردات یا تولید بوده و از طریق شبکه رسمی توزیع به آنها تحویل شده باشد و در غیر این صورت ضمن ضبط اقلام مذکور، مسؤول فنی و موسس داروخانه متخلف محسوب شده و بایستی به منظور برخورد قانونی از جنبه های مختلف به مراجع قضایی، تعزیراتی و هیات انتظامی نظام پزشکی معرفی گردند و در صورت تعدد تخلفات ارتکابی و یا داشتن سابقه قبلی و تکرار تخلف نسبت به لغو موقت یا دائم پروانه تاسیس داروخانه اقدام گردد .

کمیته مبارزه با تجویز و عرضه داروهای غیر مجاز، قاچاق، خارج از فهرست رسمی داروهای ایران و تقلبی تشکیل شده و مقرر گردیده همکاران پزشک به طور جدی از تجویز آنها خودداری و داروخانه ها نیز از عرضه آن اجتناب ورزند

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران، روش‌های تشخیص برچسب‌های اصالت تقلبی از اصل را تشریح کرد و گفت: برچسب‌های اصالت واقعی و تقلبی با یکدیگر فرق‌هایی دارند اما مردم با داشتن آگاهی می‌توانند کالاهای قاچاق را تشخیص دهند.

به گزارش ایرنا، دکتر مهران ولائی افزود:متاسفانه گاهی مردم داروهایی را از مراکزی غیر از داروخانه می‌خرند که اتفاقا برچسب اصالت سازمان غذا و دارو را هم دارند و اصل به نظر می‌رسند و مردم فکر می‌کنند این داروها تقلبی نیست درحالی‌که این داروها قاچاق و تقلبی هستند.

وی خاطرنشان کرد: این مساله موجب شده تا معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران ، نمایشگاهی با عنوان آشنایی مردم با کالاهای قاچاق سلامت محور در میدان آرژانتین برگزار کند که در آینده در سایر نقاط تهران نیز برگزار خواهد شد.

ولائی در ادامه به بیان برخی از روش‌های تشخیص برچسب‌های اصالت تقلبی از اصل پرداخت و گفت: برچسب‌های اصالت واقعی و تقلبی با یکدیگر فرق‌هایی دارند که مردم با داشتن آگاهی می‌توانند کالاهای قاچاق را تشخیص دهند .

بطورمثال روی برچسب‌های تقلبی، شماره تماس جعلی برای ارسال پیامک استعلام اصالت برچسب کالا درج شده درحالی‌که شماره تلفن برای استعلام برچسب اصالت از طریق پیامک، ۲۰۰۰۸۸۲۲ است.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران خاطرنشان کرد: همچنین در بارکدهای برچسب اصالت ،شماره‌هایی وجود دارد که باید با شماره روی خود دارو یکسان باشد.

ولایی ادامه داد: همچنین برچسب‌های اصالت تقلبی معمولا تاریخ انقضا ندارند در حالی‌که برچسب‌های اصالت اصل تاریخ انقضا داشته و همان تاریخ انقضا نیز روی دارو درج شده است.

وی یادآور شد: در نمایشگاه آشنایی مردم با کالاهای قاچاق سلامت محور در میدان آرژانتین، قند و فشارخون مردم نیز اندازه گیری می‌شود که با استقبال خوب مردم روبرو شده است و جالب است که بسیاری از مراجعه کنندگان از بیماری دیابت یا فشارخون خود اطلاعی نداشتند.

معاون غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی ایران تاکید کرد: این مساله نشان می‌دهد که اطلاع رسانی‌ها به مردم و نیز طرح پزشک‌ خانواده باید تقویت شود.

ولائی افزود: در این نمایشگاه با توزیع تراکت و بروشور به مردم در زمینه عوارض دوپینگ با داروها و مکمل های غیرمجاز ، اطلاع رسانی شده است؛ داروهای بدنسازی قاچاق عوارض زیادی از جمله عوارض کلبدی و اسکلتی به همراه دارند؛ این اطلاع رسانی‌ها در زمینه مواد آرایشی و بهداشتی نیز صورت گرفته است.

برچسب اصالت با هدف تشخیص کالای واقعی از کالای قاچاق روی محصولات سلامت محور با آرم سازمان غذا و دارو نصب شد اما با توجه به وجود برچسب‌های تقلبی متعددی که روی کالاهای سلامت محور به ویژه محصولات آرایشی و بهداشتی تحت عنوان شرکت‌های واقعی درج می‌شد از مردم خواسته شد تا با دقت بیشتری این محصولات را تهیه کنند.

منبع : اختصاصی کافه پزشکی

مصاحبه به نقل از همشهری آنلاین


نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد