• آ
  • ا
  • ب
  • پ
  • ت
  • ج
  • چ
  • ر
  • ز
  • ژ
  • د
  • ط
  • ف
  • ق
  • گ
  • ک
  • ع
  • غ
  • م
  • هـ

وزوز گوش

دلایل وزوز گوش (Tinnitus) چیست و چگونه آن را درمان کنیم ؟ | کافه پزشکی

وزوز گوش شامل درک نویز یا صدای زنگ مانند در گوش است. وزوز در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد افراد را تحت تاثیر قرار می دهد. وزوز گوش خود یک شرایط پزشکی نیست بلکه نشانه ای از یک وضعیت اساسی تر است ؛ مانند از دست دادن شنوایی مرتبط با سن، آسیب گوش یا اختلال در سیستم گردش خون.

وزوز گوش اگرچه ناخوشایند است ولی معمولا جدی نیست. اگرچه ممکن است با افزایش سن افزایش یابد ولی برای با درمان می تواند بهبود یابد. گاهی اوقات درمان علت زمینه ای به کاهش علائم کمک می کند. همراه کافه پزشکی باشید

علائم وزوز گوش

وزوز شامل احساس شنیدن صدایی است که وجود خارجی ندارد. علائم وزوز گوش ممکن است شامل این نوع سر و صدا ها در گوش شما باشد :

  • زنگ زدن
  • وزوز
  • کلیک کردن
  • هیس
  • زمزمه

شما ممکن است اینها را در یک یا هر دو گوش بشنوید. در بعضی موارد، صدا می تواند خیلی بلند باشد و با توانایی شما برای تمرکز یا شنیدن صدای خارجی تداخل ایجاد کند. 

دو نوع وزوز گوش وجود دارد.

  1. وزوز شخصی : تنها شما می توانید بشنوید. این نوع شایع ترین نوع وزوز گوش است و می تواند به علت مشکلات در گوش خارجی، میانی ​​یا داخلی شما باشد. همچنین می تواند به دلیل مشکلات در عصب شنوایی یا بخشی از مغز شما که سیگنال عصبی را به عنوان صدا (مسیرهای شنوایی) تفسیر می کند، ایجاد شود.
  2. وزوز عینی : وزوز گوش شما توسط پزشک و در هنگام معاینه شنیده می شود. این نوع نادر است و ممکن است به علت مشکل در رگهای خونی، وضعیت استخوان گوش میانی یا انقباض عضلانی باشد.

علل وزوز گوش

تعدادی از شرایط می تواند موجب آسیب گوش شود. در بسیاری از موارد علت دقیق پیدا نمی شود.

یک علت شایع، آسیب سلول مویی گوش داخلی است. موهای کوچک در گوش داخلی شما در ارتباط با فشار امواج صوتی حرکت می کنند و باعث می شوند که سلول ها سیگنال الکتریکی را از طریق گوش شما (عصب شنوایی) به مغز بفرستند. مغز این سیگنال ها را دریافت و درک می کند. اگر سلول مویی در گوش داخلی شما خم و یا شکسته شوند، می توانند موجب وزوز گوش شوند.

سایر علل وزوز گوش عبارتند از سایر مشکلات گوش، شرایط مزمن و آسیب ها یا شرایطی که بر روی اعصاب گوش شما و یا مرکز شنوایی در مغز تاثیر می گذارند.

علل شایع وزوز گوش

در بسیاری از افراد، وزوز گوش بخاطر یکی از این شرایط است:

افت شنوایی مرتبط با سن : برای بسیاری از مردم، افت شنوایی با افزایش سن افزایش می یابد. از دست دادن شنوایی می تواند موجب وزوز گوش شود. اصطلاح پزشکی برای این نوع از کم شنوایی، presbycusis است.

قرار گرفتن در معرض صدای بلند : دستگاه های پخش قابل حمل، مانند پخش کننده های MP3 یا آی پاد، می توانند باعث از دست دادن شنوایی شوند. وزوز ناشی از مواجهه کوتاه مدت مانند حضور در یک کنسرت، معمولا از بین می رود؛ گرچه هر دو مواجهه کوتاه و بلند مدت می توانند آسیب دائمی ایجاد کنند.

انسداد ناشی از موم گوش : موم گوش (ماده چرب زرد رنگ) از ورود خاک و گرد و غبار جلوگیری و باعث عدم رشد باکتری می شود. هنگامی که موم بیش از حد تجمع می یابد، باعث کاهش شنوایی می شود که می تواند منجر به وزوز گوش شود.

تغییرات استخوان گوش : سفت شدن استخوان گوش میانی شما (اتواسکلروزیس) ممکن است به شنوایی شما آسیب برساند و موجب وزوز گوش شود. این وضعیت در خانواده ها گسترش می یابد.

سایر علل وزوز گوش

برخی از علل این وضعیت کمتر شایع هستند ، از جمله:

بیماری منیر : وزوز گوش می تواند یک شاخص اولیه بیماری منیر، اختلال گوش داخلی باشد که ممکن است ناشی از فشار مایع گوش داخلی غیر طبیعی باشد.

اختلالات TMJ : مشکلات مفصل تمپورومندیبولار می تواند موجب وزوز گوش شود.

آسیب های سر و گردن : ترومای سر و گردن می تواند بر گوش داخلی، اعصاب گوش یا عملکرد شنوایی تأثیر بگذارد. 

آکوستیک نوروما : این تومور خوش خیم بر روی عصب جمجمه ای که از مغز به گوش داخلی شما می رسد و کنترل و تعادل و شنوایی را کنترل می کند تاثیر می گذارد.

اسپاسم عضلانی در گوش داخلی : ماهیچه های گوش داخلی می توانند اسپاسم دهند که موجب وزوز گوش، افت شنوایی و احساس سوزش در گوش می شود. 

اختلالات عروق خون مرتبط با وزوز گوش

در موارد نادر، وزوز گوش ناشی از اختلالات عروق خونی است. این نوع وزوز گوش، وزوز گوش ضربان دار نامیده می شود. علل عبارتند از:

آترواسکلروز : با افزایش سن و افزایش کلسترول و سایر رسوبات، رگ های خونی اصلی نزدیک گوش میانی و داخلی شما انعطاف پذیری خود را از دست می دهند که باعث می شود که جریان خون با نیروی بیشتری برسد و گوش شما را برای تشخیص ضربان ها راحت تر کند. شما معمولا این نوع وزوز را در هر دو گوش خود می شنوید.

تومورهای سر و گردن : تومورهایی که روی رگهای خونی در سر یا گردن (نئوپلاسم عروق) فشار می آورد، می تواند موجب ایجاد علائم شود.

فشار خون بالا : فشار خون بالا و عوامل افزایش فشار خون مانند استرس، الکل و کافئین، باعث می شود که وزوز گوش بیشتر شود.

جریان خون توربولنت آشفته : تنگ شدن شریان کاروتید یا ورید ژوگولار می تواند باعث خونریزی متلاطم و غیرطبیعی و منجر به وزوز گوش شود.

ناهنجاری مویرگی : وضعیتی به نام AVM که شامل ارتباطات غیر طبیعی بین شریانها و رگها است، می تواند منجر به وزوز گوش شود. این نوع وزوز گوش معمولا در یک گوش اتفاق می افتد.

داروهایی که می توانند باعث وزوز گوش شود

تعدادی از داروها ممکن است موجب آسیب گوش شود. اغلب با توقف مصرف دارو، وزوز از بین می رود. داروهای شناخته شده برای افزایش یا کاهش وزوز گوش عبارتند از:

  • آنتی بیوتیکها از جمله پلی میکسین B،اریترومایسین، ونکومایسین و نئومایسین
  • داروهای سرطان از جمله متوترکسات و سیس پلاتین
  • دیورتیک ها از قبیل بومتانید، اتاکرینیک اسید یا فوروزماید (Lasix)
  • داروهای کوئینین برای مالاریا
  • برخی از داروهای ضد افسردگی
  • آسپرین در دوزهای بسیار زیاد

علاوه بر این، برخی از مکمل های گیاهی می تواند موجب وزوز گوش شود، مثل نیکوتین و کافئین.

عوامل خطر 

هر کسی می تواند وزوز گوش را تجربه کند، اما این عوامل ممکن است خطر را افزایش دهند:

قرار گرفتن در معرض صدای بلند : مواجهه طولانی مدت با نویز با صدای بلند می تواند به سلول های مویی گوش شما آسیب برساند. افرادی که در محیط های پر سر و صدا کار می کنند، در معرض خطر هستند.

سن : با افزایش سن، تعداد فیبرهای عصبی در گوش شما کاهش می یابد و احتمالا باعث مشکلات شنوایی می شود که اغلب در ارتباط با وزوز گوش است.

جنسیت : مردان بیشتر احتمال بروز وزوز گوش دارند.

سیگار کشیدن : سموم خطر ابتلا به وزوز را افزایش می دهند

مشکلات قلبی عروقی : شرایطی مانند فشار خون بالا و یا آترواسکلروز، خطر ابتلا را افزایش می دهد.

تشخیص وزوز گوش

تست ها عبارتند از:

آزمون شنوایی : به عنوان بخشی از پروسه تشخیص، شما در یک اتاق عایق صدا با هدفون قرار می گیرید که از طریق آن صداهای خاصی در یک گوش شما پخش می شود. شما صداهایی که می شنوید را نشان می دهید و نتایج تست شما با نتایجی که برای سن شما عادی است مقایسه می شود. این می تواند به رد یا شناسایی علل احتمالی وزوز گوش کمک کند.

حرکت : پزشک ممکن است از شما بخواهد چشمان خود را حرکت دهید، گردن خود را خم کنید، دستها و پاها را حرکت دهید. اگر وزوز گوش شما تغییر کند، ممکن است به شناسایی یک اختلال زمینه ای که نیاز به درمان دارد کمک کند.

تست های تصویربرداری : بسته به علت شک برانگیز وزوز گوش شما ممکن است به آزمایشات تصویربرداری مانند CT یا MRI نیاز داشته باشید.

صداهایی که می شنوید می تواند به پزشکتان در شناسایی علت احتمالی کمک کنند :

کلیک کردن : انقباض عضلانی در داخل و اطراف گوش شما می تواند باعث صدای کلیک شود. آنها ممکن است از چند ثانیه تا چند دقیقه طول بکشند.

تپش قلب : مشکلات رگهای خون مانند فشار خون بالا، آنوریسم یا تومور و انسداد کانال گوش می توانند صدای ضربان قلب را در گوش شما تقویت کنند.

زنگ زدن : شرایطی که می تواند باعث زنگ زدن در یک گوش شود شامل بیماری منیر است. 

صداهای دیگر : اتواسکلروزیس می تواند موجب وزوز مستمر شود. 

در بسیاری از موارد، علت وزوز گوش شما پیدا نمی شود. پزشک می تواند با شما در مورد گام هایی که می توانید برای کاهش شدت وزوز گوش خود بردارید صحبت کند.

درمان وزوز گوش

درمان علت زمینه ای

برای درمان وزوز گوش شما، پزشک سعی خواهد کرد که هر نوع بیماری که ممکن است با علائم شما همراه باشد شناسایی کند. اگر وزوز گوش به علت وضعیت پزشکی باشد، ممکن است پزشک شما اقداماتی را انجام دهد که وزوز را کاهش دهد. مثالها عبارتند از:

کاهش موم گوش : کاهش موم می تواند علائم وزوز گوش را کاهش دهد.

درمان شرایط عروق خونی : شرایط مربوط به عروق ممکن است به دارو، عمل جراحی یا درمان دیگری نیاز داشته باشند.

تغییر داروها : اگر دارویی که شما مصرف می کنید علت وزوز گوش باشد، پزشک ممکن است دارو را قطع یا دوز آن را کاهش دهد.

حذف وزوز

در بعضی موارد پزشک ممکن است از یک دستگاه الکترونیکی برای سرکوب نویز استفاده کند. دستگاه ها عبارتند از:

ماشین های نویز سفید : این دستگاه ها که صداهای شبیه سازی شده محیط زیست مانند بارش باران یا امواج اقیانوس تولید می کنند، اغلب یک درمان موثر برای وزوز گوش هستند. 

دستگاه های ماسکینگ : این دستگاه ها در گوش تعبیه و شبیه به سمعک عمل می کنند و موجب سرکوب علائم وزوز گوش می شوند.

داروها

داروها نمی تواند وزوز گوش را به طور قطعی درمان کنند، اما در برخی موارد ممکن است به کاهش شدت علائم و عوارض کمک کنند. داروهای ممکن عبارتند از:

داروهای ضد افسردگی سه حلقه ای مانند آمی تریپتیلین و نور تیپتیلین : با موفقیت مورد استفاده قرار گرفته اند. با این حال، این داروها به طور کلی فقط برای آسیب های جدی استفاده می شوند زیرا ممکن است عوارض جانبی بدتری مانند تاری دید، یبوست و مشکلات قلبی را ایجاد کنند.

آلپرازولام (زاناکس) : ممکن است به کاهش علائم وزوز گوش کمک کند اما باعث خواب آلودگی و حالت تهوع می شود. همچنین می تواند به فرم عادت تبدیل شود.

منبع : mayoclinic.org | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی


نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد