• آ
  • ا
  • ب
  • پ
  • ت
  • ج
  • چ
  • ر
  • ز
  • ژ
  • د
  • ط
  • ف
  • ق
  • گ
  • ک
  • ع
  • غ
  • م
  • هـ

بیماری اسکوروی

همه چیز درباره بیماری اسکوروی یا کمبود ویتامین C | کافه پزشکی

اسکوروی نام بیماری کمبود ویتامین C است. این بیماری می تواند منجر به کم خونی، خستگی، خونریزی خود به خودی، درد در اندام ها به خصوص پاها، ورم در برخی از قسمت های بدن و گاهی اوقات زخم لثه و از بین رفتن دندان ها شود.

اسکوروی از زمان یونان و مصر باستان شناخته شده است. این بیماری غالبا در قرن ۱۵ تا ۱۸ با دریانوردان همراه بود؛ هنگامی که سفرهای دریایی طولانی، تهیه محصولات تازه را سخت می کرد و بسیاری از آنها بر اثر کمبود ویتامین سی می مردند. همراه کافه پزشکی باشید

این وضعیت در زمان قحطی سیب زمینی ایرلندی در سال ۱۸۴۵ و جنگ داخلی آمریکا نیز رخ داد. آخرین شیوع، در سال ۲۰۰۲ و در پی جنگ و خشکسالی در افغانستان رخ داده است.

موارد مدرن اسکوروی نادر است، به خصوص در مکان هایی که نان و غلات غنی شده در دسترس هستند اما هنوز هم می تواند در افرادی که ویتامین C به اندازه کافی مصرف نمی کنند تأثیر بگذارد.

علائم بیماری اسکوروی

ویتامین C یک ماده مغذی ضروری است که به بدن در جذب آهن و تولید کلاژن کمک می کند. اگر بدن به اندازه کافی کلاژن تولید نکند، بافت ها شروع به تجزیه می کنند.

این ویتامین همچنین برای ترکیب دوپامین، نوراپی نفرین، اپی نفرین، کارنیتین و برای تولید انرژی مورد نیاز است.

علائم کمبود ویتامین C می تواند پس از ۸ تا ۱۲ هفته ظاهر شود. علائم اولیه شامل کاهش اشتها، کاهش وزن، خستگی، تحریک پذیری و بی حالی است.

طی ۱ تا ۳ ماه، علائم زیر رخ می دهد:

  • کم خونی
  • میالژی یا درد از جمله درد استخوان
  • ورم یا ادم
  • پتشی یا لکه های قرمز کوچک ناشی از خونریزی در زیر پوست
  • از بین رفتن دندان ها
  • سرعت کم در ترمیم زخم
  • تنگی نفس
  • تغییر خلق و خو و افسردگی

با گذشت زمان فرد علائمی از ورم عمومی، زردی شدید، از بین رفتن گلبول های قرمز معروف به همولیز، خونریزی ناگهانی و خودبخودی، نوروپاتی، تب و تشنج را نشان می دهد.

نوزادان مبتلا به اسکوروی، تحریک پذیر خواهند شد. آنها ممکن است دردی را احساس کنند که حالت قورباغه ای تسکین دهنده آن باشد.

مطالعات حیوانی نشان داده اند که کمبود ویتامین C در زن باردار می تواند منجر به بروز مشکلات در رشد مغز جنین شود.

علل بیماری اسکوروی

علت اصلی، کمبود ویتامین C یا اسید اسکوربیک است.

عوامل خطر ابتلا به بیماری اسکوروی

انسان نمی تواند در بدن خود ویتامین C تولید کند و باید از منابع خارجی به ویژه میوه و سبزیجات یا غذاهای غنی شده حاصل شود.

کمبود ممکن است ناشی از موارد زیر باشد:

  • رژیم غذایی نامناسب و کمبود میوه و سبزیجات تازه 
  • بیماری هایی مانند بی اشتهایی و سایر موارد مربوط به سلامت روان
  • رژیم غذایی محدود به دلیل آلرژی، مشکل در خوردن خوراکی ها یا دلایل دیگر
  • سن بالا
  • مصرف بیش از حد الکل یا استفاده از مواد مخدر غیرقانونی

دیر از شیر گرفتن شیرخوارگان نیز می تواند منجر به اسکوروی شود.

روش های درمانی یا شرایطی که توانایی بدن در جذب مواد مغذی را کاهش می دهد مانند بیماری کرون، کولیت اولسراتیو، شیمی درمانی و سیگار کشیدن، خطر را افزایش می دهد.

درمان بیماری اسکوروی

درمان شامل تجویز مکمل های خوراکی یا تزریقی ویتامین C است.

دوز توصیه شده ویتامین سی عبارت است از:

  • ۱ تا ۲ گرم در روز به مدت ۲ تا ۳ روز
  • ۵۰۰ میلی گرم برای ۷ روز بعد
  • ۱۰۰ میلی گرم به مدت ۱ تا ۳ ماه

طی ۲۴ ساعت بیماران می توانند انتظار بهبودی خستگی، بی حالی، درد، بی اشتهایی و گیجی را داشته باشند. کبودی، خونریزی و ضعف در طی ۱ تا ۲ هفته شروع به رفع می کند.

پس از ۳ ماه، بهبودی کامل امکان پذیر است. اثرات طولانی مدت بعید است مگر در مورد آسیب شدید دندان.

تشخیص بیماری اسکوروی

پزشک معاینه فیزیکی را انجام می دهد و تست های آزمایشگاهی را برای ارزیابی میزان ویتامین C در خون درخواست می کند.

تست های تصویربرداری می توانند آسیب داخلی ناشی از اسکوروی را نشان دهند.

جلوگیری از ابتلا به بیماری اسکوروی

با مصرف مقدار کافی ویتامین C، ترجیحا در رژیم غذایی، می توان از ابتلا به این بیماری جلوگیری کرد.

دفتر مکمل های غذایی آمریکا مصرف ویتامین C را در دوز های روزانه زیر توصیه می کند:

  • حداکثر ۶ ماهه: ۴۰ میلی گرم، هرچند که به طور عادی از شیر مادر تامین می شود
  • ۷ تا ۱۲ ماهه: ۵۰ میلی گرم
  • ۱ تا ۳ ساله: ۱۵ میلی گرم
  • ۴ تا ۸ ساله: ۲۵ میلی گرم
  • ۹ تا ۱۳ ساله: ۴۵ میلی گرم
  • ۱۴ تا ۱۸ ساله: ۷۵ میلی گرم برای آقایان و ۶۵ میلی گرم برای خانم ها
  • ۱۹ سال و بالاتر: ۹۰ میلی گرم برای آقایان و ۷۵ میلی گرم و خانم ها

در دوران بارداری، زنان باید ۸۵ میلی گرم ویتامین C مصرف کنند؛ در حالی که در دوران شیردهی به ۱۲۰ میلی گرم افزایش می یابد.

افراد سیگاری هر روز به ۳۵ میلی گرم بیشتر از افراد غیر سیگاری احتیاج دارند.

منابع غذایی ویتامین سی

مواد غذایی حاوی ویتامین C شامل موارد زیر هستند:

  • میوه هایی مانند پرتقال، لیمو، توت فرنگی، تمشک و کیوی
  • سبزیجات به خصوص گوجه فرنگی، هویج، فلفل دلمه ای، کلم بروکلی، سیب زمینی، کلم و اسفناج

منابع خوب دیگر شامل پاپریکا، جگر و صدف هستند.

یک پرتقال متوسط ​​حاوی ۷۰ میلی گرم و یک فلفل سبز حاوی ۶۰ میلی گرم ویتامین C است.

اسید اسکوربیک می تواند در اثر گرما و در حالت انبار از بین برود؛ بنابراین میوه و سبزیجات تازه و خام بهترین خاصیت را دارند.

 

منبع : medicalnewstoday.com | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی


نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد

شانزده − پانزده =