لیتیوم کربنات بر جریان سدیم در سلول های عصبی و عضلانی اثر می گذارد و برای درمان فاز شیدایی در اختلال دوقطبی استفاده می شود. علائم شیدایی شامل بیش فعالی، صحبت کردن سریع، کاهش قدرت قضاوت، کاهش نیاز به خواب و افزایش پرخاشگری و عصبانیت می باشد. لیتیوم همچنین برای کاهش شدت فاز شیدایی نیز استفاده می شود. همراه کافه پزشکی باشید
آنچه در این پست کافه پزشکی خواهید دید
موارد مصرف لیتیوم کربنات
اختلال دوقطبی: درمان اپیزود های مانیک در بیماران بالای ۷ سال با تشخیص اختلال دوقطبی.
دسته دارویی لیتیوم کربنات
- عامل ضد مانیا
فارماکولوژی لیتیوم کربنات
مکانیسم دقیق عمل در اختلالات خلقی ناشناخته است. به طور سنتی تصور می شود که انتقال کاتیون در غشاهای سلولی در سلولهای عصبی و عضلانی را تغییر می دهد، بر بازجذب سروتونین و یا نوراپی نفرین تأثیر می گذارد و سیستم های پیام رسان دوم را که شامل چرخه فسفاتیدیلینوزیتول است مهار می کند.
همچنین ممکن است اثرات محافظت کننده عصبی را با افزایش میزان ترشح گلوتامات، افزایش سطح پروتئین آنتی پپتوتیک Bcl-2 و تقویت بیان عوامل عصبی از جمله فاکتور نوروتروفیک فراهم کند.
اطلاعات مهم لیتیوم کربنات
اگر باردار هستید بدون اطلاع پزشک خود لیتیوم مصرف نکنید. لیتیوم ممکن است به نوزاد آسیب برساند. هنگام مصرف این دارو از روش های موثر پیشگیری از بارداری استفاده کنید. اگر در طی درمان باردار شدید به پزشک خود اطلاع دهید.
مسمومیت با لیتیوم می تواند باعث مرگ شود. لیتیوم رنج مصرف بی خطر بسیار کمی دارد و با مصرف حتی کمی بیش از تجویز می تواند باعث اوردوز شود.
اگر علائم سمیت با لیتیوم را دارید مصرف دارو را متوقف کنید و با پزشک خود تماس بگیرید: ضعف عضلانی، خواب آلودگی، احساس سبک سری، تغییرات مود، تاری دید، زنگ زدن گوش ها، ضربان قلب نامنظم، گیجی، لکنت زبان، مشکلات تنفسی و تشنج.
تبلت آهسته رهش این دارو را له نکنید، نجوید، نشکید و آن را به طور کامل قورت دهید. هنگام مصرف این دارو مایعات فراوان مصرف کنید، تا از کمبود آب بدن جلوگیری کنید.
اگر بیش از حد عرق کرده اید یا دچار تب، استفراغ یا اسهال شدید، به پزشک خود اطلاع دهید.
در هوای گرم و هنگام ورزش از گرم شدن زیاد و کمبود آب بدن جلوگیری کنید. دستورالعمل های پزشک خود درباره نوع و مقدار نوشیدنی هایی که باید مصرف کنید را رعایت کنید.
هنگام رانندگی و اعمال خطرناک که نیاز به هوشیاری و بیداری دارد احتیاط کنید. عکس العمل ها و افکار شما ممکن است تحت تاثیر قرار بگیرد.
قبل از مصرف لیتیوم کربنات
اگر به لیتیوم حساسیت دارید از آن استفاده نکنید.
برای اینکه مصرف این دارو برای شما بی خطر باشد، موارد زیر را به پزشک خود اطلاع دهید:
- مشکلات تنفسی
- بیماری قلبی
- بیماری کلیوی
- بیماری تیروئید
- نوار قلب غیر عادی
- از هوش رفتن
- اگر فردی از اعضای خانواده شما قبل از ۴۵ سالگی فوت کردند.
مصرف بعضی از دارو ها همزمان با لیتیوم باعث ایجاد شرایط خاصی به نام سندروم سروتونین می شوند. داروهایی که سطح سروتونین را در بدن تحت تاثیر قرار می دهند مثل داروهای مخدر، محصولات گیاهی، دارو های افسردگی و بیماری ذهنی، عفونت شدید، بیماری پارکینگسون، سردرد میگرنی، داروهای پیشگیری کننده از تهوع یا استفراغ. قبل از مصرف این دارو ها به پزشک خود اطلاع دهید.
مصرف در بارداری لیتیوم کربنات
مشخص نیست که این دارو می تواند به جنینی آسیب برساند یا خیر. اگر باردار هستید و یا برنامه بارداری دارید به پزشک خود اطلاع دهید.
از شیردهی هنگام مصرف این دارو پرهیز کنید.
مصرف لیتیوم برای کودکان کمتر از ۷ سال تایید نشده است.
نحوه مصرف لیتیوم کربنات
این دارو را دقیقا طبق دستورالعمل روی برچسب دارو یا تجویز پزشک مصرف کنید. از مصرف این دارو برای مدت طولانی تر و یا مقدار کمتر یا بیشتر از تجویز پزشک خودداری کنید. ممکن است پزشک شما برای رسیدن به نتیجه بهتر دوز دارو شما را مکررا تغییر دهد.
تبلت این دارو را له نکنید، نجوید، نشکید و آن را به طور کامل قورت دهید.
مقدار دارو را با دقت با سرنگ های اندازه گیری که به شما داده می شود اندازه بگیرید.
اگر بیش از حد عرق کرده اید یا دچار تب، استفراغ یا اسهال شدید، به پزشک خود اطلاع دهید. هنگام مصرف این دارو به راحتی ممکن است دچار کمبود آب شوید که به این معناست که دوز شما نیاز به تغییر دارد. بدون اطلاع پزشک خود دوز دارو خود را تغییر ندهید.
هر روز مقدار زیادی مایعات مصرف کنید تا از کمبود آب بدن جلوگیری کنید.
ممکن است ۳ هفته طول بکشد تا علائم شما بهبود یابد. طبق دستورالعمل پزشک به مصرف دارو ادامه دهید و در صورت عدم بهبود علائم بعد از ۱ هفته به پزشک خود اطلاع دهید.
در صورت داشتن برنامه جراحی به پزشک خود اطلاع دهید این دارو را مصرف می کنید.
دارو را در دما اتاق و به دور از رطوبت و گرما نگهداری کنید. در صورت عدم استفاده از دارو درب بطری آن را محکم ببندید.
فراموشی یک دوز لیتیوم کربنات
به محض یادآوری آن دوز را مصرف کنید مگر اینکه نزدیک دوز بعدی دارو باشید. از استفاده داروی بیشتر برای جبران دوز فراموش شده اجتناب کنید.
در صورت اوردوز با مراقبت های اورژانس تماس بگیرید. علائم زودرس اوردوز: استفراغ، اسهال، خواب آلودگی، ضعف ماهیچه و عدم هماهنگی
ملاحظات دارویی لیتیوم کربنات
در هوای گرم و هنگام ورزش از گرم شدن زیاد و کمبود آب بدن جلوگیری کنید. دستورالعمل های پزشک خود درباره نوع و مقدار نوشیدنی هایی که باید مصرف کنید را رعایت کنید.
میزان نمکی را که در رژیم غذایی مصرف می کنید تغییر ندهید. تغییر میزان نمک مصرفی شما می تواند مقدار لیتیوم موجود در خون شما را تغییر دهد.
عوارض جانبی لیتیوم کربنات
اگر علائم حساسیت به دارو را دارید با مرکز اورژانس تماس بگیرید: کهیر، تنگی نفس، تورم صورت، لب، زبان، گلو.
میزان زیاد لیتیوم می تواند باعث مرگ شود. سمیت لیتیوم می تواند حتی با مقدار کمی بیش از تجویز پزشک رخ دهد.
اگر علائم سمیت با لیتیوم را دارید مصرف دارو را متوقف کنید و با پزشک خود تماس بگیرید: ضعف عضلانی، خواب آلودگی، احساس سبک سری، تغییرات مود، تاری دید، زنگ زدن گوش ها، ضربان قلب نامنظم، گیجی، لکنت زبان، مشکلات تنفسی و تشنج.
اگر علائم زیر را داشتید با پزشک خود تماس بگیرید:
- احساس سب سری و از هوش رفتن
- تنگی نفس
- تب، افزایش تشنگی و ادرار
- ضعف، سرگیجه، احساس چرخش محیط
- مشکلات حافظه، توهم
- مشکل در حرکت ماهیچه و تعادل
- بی اختیاری ادرار و مدفوع
- تشنج
- علائم کمبود آب بدن: احساس گرما و تشنگی شدید، قطع ادرار، تعریق شدید، تعریق و خشکی پوست
- افزایش فشار داخل جمجمه ای:سردرد شدید، زنگ زدن گوش ها، سرگیجه، تهوع، مشکلات بینایی، درد پشت چشم
اگر علائم سندروم سروتونین دارید با اورژانس تماس بگیرد: بی قراری، توهم، تب، تعریق، لرز، افزایش ضربان قلب، سفتی عضله، کاهش هماهنگی، تهوع و استفراغ و اسهال.
عوارض جانبی رایج این دارو عبارتند از:
- سرگیجه، خواب آلودگی
- لرز دست
- مشکل در راه رفتن
- خشکی دهان، افزایش تشنگی و حجم ادرار
- تهوع، استفراغ، کاهش اشتها، درد شکم
- احساس سرما و تغییر رنگ انگشتان دست و پا
- بثورات پوستی
- تاری دید
تداخلات دارویی لیتیوم کربنات
- آریپیپرازول
- آمفتامین
- دکستروآمفتامین
- ناپروکسن
- زولپیدم
- لورازپام
- لوراتادین
- کدئین
- دولوکستین
- دیوالپروکس سدیم
- ایبوپروفن
- کلونازپام
- لاموتریژین
- لورازیدون
- اس سیتالوپرام
- پرگابالین
- فلوکستین
- گوتیاپین
- بوپرنورفین
- لووتیروکسین
- توپیرامیت
- لیزدکستروآمفتامین
- آلپرازولام
- سرترالین
- اولانزاپین
- ویتامین D3
این لیست تمام داروهایی که با این دارو تداخل دارند نیست و داروهای بدون نسخه و ویتامین ها و محصولات گیاهی نیز می توانند با این دارو تداخل داشته باشند.
این دارو و همه دارو ها را دور از دسترس کودکان قرار دهید. هرگز داروی خود را به دیگران توصیه نکنید. دارو را فقط برای کاربرد نسخه شده مصرف کنید.
منبع : drugs.com | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی