در هفته پانزدهم بارداری و به طور کلی در سه ماهه دوم بارداری، نسبت به سه ماهه اول و سوم احساس راحتی بیشتری دارید. اگر در ابتدای بارداری دچار تهوع صبحگاهی شده باشید، ممکن است در سه ماهه دوم دیگر آن حس را تجربه نکنید. احساس انرژی بیشتر نیز از علائم رایج سه ماهه دوم است. همراه کافه پزشکی باشید
آنچه در این پست کافه پزشکی خواهید دید
تغییرات بدن در هفته پانزدهم بارداری
ممکن است متوجه چندین تغییر در ظاهر خود شوید. شکم، سینه و نوک سینه شما ممکن است بزرگتر شود که در این شرایط برای راحتی بیشتر، استفاده از لباس های مخصوص دوران بارداری را در نظر بگیرید.
در همین هفته ها – معمولا طی هفته هفدهم بارداری تا بیستم – اولین حرکات کودک خود را احساس خواهید کرد.
از آنجا که بدن شما در اواسط بارداری قرار دارد، احساسات نیز ممکن است تغییر کند. به یاد داشته باشید که با همسرتان گفتگوی آزادانه برقرار کرده و احساسات خود را به اشتراک بگذارید.
ممکن است در مورد بارداری خود احساس اضطراب کنید و یا نسبت به آنچه در آینده پیش خواهد آمد ابراز نگرانی کنید. ممکن است در این مدت زندگی جنسی شما تغییر کند. احساس جنسی نیز می تواند افزایش یابد یا از بین برود.
تغییرات جنین در هفته پانزدهم بارداری
کودک شما هنوز کوچک است اما اتفاقات زیادی در طول هفته پانزدهم رخ می دهد. کودک شما اکنون به اندازه یک سیب یا نارنگی است. اسکلت آنها شروع به توسعه می کند و آنها به دنبال حرکت قسمت های مختلف بدن خود هستند. پوست و مو و حتی ابروی جنین نیز در حال رشد است.
سونوگرافی هفته پانزدهم بارداری
وضعیت چند قلو ها در هفته پانزدهم بارداری
طول جنین های شما حدود ۹ سانتی متر است و هر یک از آنها ۴۳ گرم وزن دارند. پزشک ممکن است شما را به آمنیوسنتز برای ارزیابی سلامتی جنین ها ترغیب کند. این تست به طور معمول بعد از هفته ۱۵ انجام می شود.
علائم هفته پانزدهم بارداری
اکنون که در سه ماهه دوم قرار دارید، علائم ممکن است خفیف تر از سه ماهه اول باشد. این بدان معنا نیست که شما عاری از علامت هستید. در طول سه ماهه دوم ممکن است علائم زیر را تجربه کنید:
- درد بدن
- مور مور شدن دست و انگشتان (سندرم تونل کارپال)
- تیرگی پوست اطراف نوک سینه ها
- افزایش وزن ادامه دار
تا هفته ۱۵، شما هنوز هم ممکن است علائم طولانی مدت و اولیه بارداری مانند تهوع یا استفراغ را احساس کنید اما به زودی اشتهای شما باز می گردد. همچنین ممکن است شما بیماری “استفراغ شدید حاملگی” را تجربه کنید.
بیماری استفراغ شدید حاملگی (Hyperemesis gravidarum)
برخی از خانم ها ممکن است استفراغ شدید حاملگی را تجربه کنند؛ فرم شدید بیماری تهوع صبحگاهی که ممکن است نیاز به بستری شدن داشته باشد. طی این بیماری دچار کمبود آب می شوید و به تزریق مایعات از طریق IV و سایر داروها احتیاج دارید.
یک مطالعه مبتنی بر شواهد نشان داد که این بیماری در سه ماهه دوم ممکن است منجر به عوارضی از جمله افزایش خطر ابتلا به پره اکلامپسی زودرس و قطع جفت (جداسازی زودرس جفت از دیواره رحم) در بارداری شما شود. اگر در سه ماهه دوم، تهوع صبحگاهی غیر عادی داشتید، با پزشک خود تماس بگیرید.
کارهایی که باید در هفته پانزدهم برای یک بارداری سالم انجام شود
در این مرحله از بارداری، شما باید اشتهای خود را به حالت طبیعی بازگردانید. این هفته ممکن است زمان مناسبی برای ترسیم یک برنامه غذایی سالم برای پیگیری بقیه دوران بارداری باشد.
همچنین باید به خاطر داشته باشید که هر کالری اضافی که در دوران بارداری مصرف می کنید باید مغذی باشد. انجمن بارداری آمریکا توصیه می کند روزانه ۳۰۰ کالری اضافی به رژیم غذایی خود اضافه کنید. این کالری اضافی باید از غذاهایی مانند موارد زیر باشد:
- گوشت کم چربی
- لبنیات کم چرب
- میوه ها
- سبزیجات
- غلات کامل
این غذاها مواد مغذی اضافی مانند پروتئین، کلسیم، اسید فولیک و سایر ویتامین ها را در اختیار شما قرار می دهند. این مواد مغذی به تأمین نیاز بدن در دوران بارداری کمک می کنند.
اگر قبل از بارداری در طیف ایده آل وزنی قرار داشتید، در طول بارداری ۱۱ تا ۱۵ کیلوگرم افزایش وزن خواهید داشت. در طول سه ماهه دوم شما ممکن است در هفته نیم گیلوگرم افزایش وزن داشته باشید. غذاهای سالم بخورید و تمرکز خود را روی مقیاس محدود کنید.
در هنگام بارداری از غذاهایی که در مصرف آنها بی خطر نیست جلوگیری کنید و مایعات زیادی بنوشید تا ادرار شما به خوبی برقرار باشد. با داشتن یک برنامه غذایی سالم می توانید از غذاهایی که برای شما و کودک شما مغزی هستند لذت ببرید.
چه موقع با پزشک تماس بگیریم؟
در صورت تجربه هر یک از علائم زیر در سه ماهه دوم با پزشک خود تماس بگیرید:
- گرفتگی غیرمعمول و شدید یا درد شکم
- تنگی نفس پیشرونده
- علائم زایمان زودرس
- خونریزی واژن
شما به طور مرتب در این مرحله از بارداری ماهانه یک بار به پزشک خود مراجعه می کنید؛ بنابراین در صورت بروز علائم غیرمعمول بین ویزیت ها حتما تماس بگیرید.
منبع : healthline.com | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی