هفته بیست و چهارم بارداری ؛ شما به خوبی از نیمه راه بارداری خود گذشته اید. این یک نقطه عطف بزرگ است! در این هفته ها شما و کودک شما تغییرات اساسی و خاصی تجربه می کنید. در میان آنها رشد سریع رحم مهم ترین است. احتمالا می توانید قسمت بالای رحم را در چند سانتی متری ناف خود احساس کنید. همراه کافه پزشکی باشید
آنچه در این پست کافه پزشکی خواهید دید
تغییرات بدن در هفته بیست و چهارم بارداری
ممکن است سینه های شما به زودی تولید مقادیر کمی شیر اولیه به نام آغوز را آغاز کنند. این حالت ممکن است برای باقی مانده بارداری شما غیر فعال باشد. برخی از خانم ها تا بعد از زایمان نیز هیچگونه آغوزی تولید نمی کنند؛ بنابراین اگر این اتفاق نیفتاد نگران نباشید.
بسیاری از خانم ها در این مدت انقباضات گاه به گاه براکستون هیکس را تجربه می کنند. این موارد شما را برای انقباضات اصلی زایمان آماده می کنند. آنها معمولاً بدون درد هستند؛ هرچند ممکن است شما فشرده شدن رحم را احساس کنید.
اگر این انقباضات دردناک هستند یا دفعات رخ دادن در حال افزایش است، با متخصص خود تماس بگیرید. این امر می تواند نشانه ای از زایمان زودرس باشد.
تغییرات جنین در هفته بیست و چهارم بارداری
کودک شما حدود ۱۰ تا ۱۲ اینچ (۲۵ تا ۳۰ سانتی متر) طول و بیشتر از ۵۰۰ گرم وزن دارد.
در این زمان، مغز کودک به سرعت در حال پیشرفت است. در مورد ریه ها و سلول هایی که در ریه ها سورفاکتانت تولید می کنند نیز همین امر صادق است. سورفکتانت ماده ای است که از چربی تشکیل شده است و به ثبات کیسه های هوایی که برای تنفس سالم ضروری هستند کمک می کند.
کودک شما در حال رشد جوانه های چشایی و همچنین مژه و ابرو است.
سونوگرافی هفته بیست و چهارم بارداری
وضعیت چند قلوها در هفته بیست و چهارم بارداری
جنین های شما ۲۰ سانتی متر طول و نزدیک به ۶۰۰ گرم وزن دارند. جوانه های چشایی روی زبان آنها شکل می گیرد. اثر انگشت آنها نیز به زودی کامل خواهد شد.
علائم هفته بیست و چهارم بارداری
علائم بارداری معمولاً در سه ماهه دوم خفیف تر است اما هنوز درد های ناخوشایندی وجود دارد که ممکن است تجربه کنید. در طول هفته ۲۴ ام، علائم شما ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- علائم کشش
- پوست خارش دار
- خشکی یا خارش چشم
- تولید ناچیز آغوز
- انقباضات گاه به گاه براکستون هیکس
- کمردرد
- یبوست
کمردرد
با تغییر شکل و مرکز تعادل جدید، به علاوه فشار اضافی که رحم در حال رشد شما به بدن شما وارد می شود، کمردرد نیز در دوران بارداری کاملا شایع است. اگر کمر درد شدید است، با پزشک خود صحبت کنید.
برای کاهش تعدد کمردردها نیز می توانید چند کار انجام دهید. در هنگام بلند کردن وسایل، عادت به خم کردن زانوها و نگه داشتن کمر خود کنید.
از بالش یا پد استفاده کنید تا کمر خود را پشتیبانی کنید. اگر پشت میز کار می کنید، مطمئن شوید که سطح کار شما به اندازه کافی بالا باشد؛ به طوری که اذیت نشوید.
یبوست
متأسفانه یبوست علامتی است که ممکن است در تمام دوران بارداری شما را درگیر کند. حتما غذاهای غنی از فیبر را در رژیم غذایی خود بگنجانید. مایعات زیاد بنوشید و در صورت تأیید پزشک خود، به مدت ۳۰ دقیقه در روز ورزش کنید. این تغییرات ساده در شیوه زندگی می تواند به رفع یبوست کمک کند.
در حالی که آهن موجود در ویتامین های قبل از زایمان می تواند عامل یبوست باشد اما بدون مشورت با متخصص خود ویتامین های دوران بارداری خود را قطع نکنید.
تغییر پوست
در حالی که هر روز کمی بزرگتر می شوید، پوست روی سینه و شکم شما دراز می شود. همه خانم ها در دوران بارداری علائم کشش ندارند و اغلب اوقات علائم کشش با گذشت زمان قابل توجه تر می شوند. هرچند ممکن است در این زمان خطوط کم رنگی را ببینید.
همچنین ممکن است شما دچار خارش شوید. برای کمک به رفع خارش، مرطوب کننده ملایم استفاده کنید. همچنین ممکن است چشمان شما نیز احساس خشکی و خارش کند. اشک مصنوعی می تواند به کاهش برخی از ناراحتی های چشم شما کمک کند.
کارهایی که باید در این هفته برای یک بارداری سالم انجام شود
اکنون که احتمالا از مرحله حالت تهوع و بیماری صبحگاهی گذشته اید، اشتهای شما به طور پیوسته در حال افزایش است.
با تمام این پیشرفت ها در مورد کودک شما، مهم است اطمینان حاصل کنید که رژیم غذایی شما مغزی است. برخی از مهم ترین مواد مغذی برای شما و کودک شما شامل آهن، فولات (یک نوع ویتامین B)، کلسیم، ویتامین D، پروتئین و ویتامین C است.
پزشک شما ممکن است برای این هفته تست قند خون را برای شما تعیین کند که برای غربالگری دیابت حاملگی است. این نوع دیابت بعد از زایمان تقریبا از بین می رود. هنگامی که بدن انسولین کافی برای سوخت و ساز قند در جریان خون تولید نکند، این حالت پیش می آید
یک آزمایش خون ساده می تواند به تشخیص دیابت حاملگی کمک کند. علائم دیابت بارداری شامل میزان زیاد قند در ادرار، تشنگی غیرمعمول و تکرر ادرار است.
کمتر از ۱۰ درصد از مادران در انتظار ابتلا به دیابت بارداری هستند. اگر نگران هستید، به یاد داشته باشید که قابل درمان و بیشتر اوقات موقت است.
چه موقع با پزشک تماس بگیریم ؟
درد مکرر یا شدید از هر نوع در ناحیه شکم یا لگن ملاقات با پزشک را واجب می کند. همین مسئله در مورد خونریزی یا نشت مایع نیز صادق است. اگر احساس می کنید که کودک شما مدتی است حرکت نکرده به پزشک مراجعه کنید.
اگر ناچارا به زایمان زودرس برسید، احتمال زنده ماندن نوزاد در حدود ۵۰ درصد است. این درصد به طور پیوسته بهبود می یابد؛ به طوری که تا هفته ۳۲ ام، جنین احتمال بقا بسیار قوی دارد.
هر درد یا احساس غیرمعمول جدید می تواند کمی استرس زا باشد. اگر احساس نگرانی کردید با پزشک خود تماس بگیرید. بعضی اوقات چند کلمه اطمینان بخش از یک پرستار یا پزشک می تواند کمک کننده باشد.
منبع : healthline.com | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی