آزبستوز نوعی بیماری ریوی است که در آن الیاف آزبست باعث ایجاد زخم در ریه های شما می شوند. جای زخم، تنفس شما را محدود می کند و توانایی اکسیژن برای ورود به جریان خون شما کاهش می یابد. نام های دیگر این بیماری فیبروز ریوی و پنومونیت بینابینی است.
این بیماری سال ها به طول می انجامد و می تواند تهدید کننده حیات باشد. براساس آمار آژانس ثبت بیماری های ناشی از مواد سمی، تعداد کل مرگ و میرهای مربوط به آزبست در آمریکا ممکن است تا سال ۲۰۳۰ از ۲۰۰۰۰۰ فراتر رود. همراه کافه پزشکی باشید
آنچه در این پست کافه پزشکی خواهید دید
علائم آزبستوز
در بیشتر موارد، علائم تقریباً ۲۰ سال (بین ۱۰ تا ۴۰ سال) پس از قرار گرفتن در معرض آزبست نیز ظاهر نمی شوند.
علائم متداول آزبستوز شامل موارد زیر است:
- تنگی نفس
- سفتی در سینه
- سرفه خشک مداوم
- درد قفسه سینه
- از دست دادن اشتها
- ناهنجاری های ناخن
علل و عوامل خطر مرتبط با آزبستوز
هنگامی که الیاف آزبست را استنشاق می کنید، آنها می توانند در ریه های شما رسوب کرده و منجر به تشکیل بافت اسکار شوند. این زخم به عنوان آزبستوز شناخته می شود. جای زخم باعث می شود نفس کشیدن برای شما مشکل شود زیرا مانع از گسترش بافت ریه شما و عدم منقبض طبیعی می شود.
آزبست معمولاً در مشاغل ساختمانی و ضد حریق یافت می شود. آزبست هنوز در صنایع خاص مورد استفاده قرار می گیرد اما عموما تدابیری برای جلوگیری از استنشاق آنها در نظر گرفته می شود.
در صورت استعمال سیگار نیز احتمال ابتلا به آزبستوز و سایر بیماری های مرتبط با آن بسیار بیشتر است.
تشخیص آزبستوز
در مرحله اول، پزشک شما معمولاً برای گوش دادن به صداهای غیر طبیعی تنفس به عنوان بخشی از معاینه فیزیکی، از استتوسکوپ استفاده می کند. پزشک همچنین ممکن است عکس برداری اشعه ایکس را درخواست کند تا به دنبال سفیدی در ریه ها باشد. آزمایش های سنجش عملکرد ریه نیز ممکن است برای اندازه گیری میزان هوای استنشاق شده و میزان ورود هوا به داخل و خروج هوا از ریه ها استفاده شود.
پزشک می تواند از سی تی اسکن برای بررسی دقیق تر ریه های شما استفاده کند. او همچنین ممکن است بیوپسی را انجام دهد تا به دنبال الیاف آزبست در نمونه ای از بافت ریه شما باشد.
درمان آزبستوز
آزبستوز قابل درمان نیست. با این حال، چند درمان حمایتی وجود دارد که می تواند به کنترل یا کاهش علائم کمک کند. داروهای استنشاقی تجویز شده ممکن است به کاهش احتقان در ریه های شما کمک کنند. دریافت اکسیژن حمایتی از ماسک یا لوله هایی که داخل بینی شما قرار دارد می تواند در صورت به شما کمک کند.
درمان ها شامل جلوگیری از بدتر شدن بیماری نیز می شوند. با جلوگیری از قرار گرفتن بیشتر در معرض آزبست و ترک سیگار می توانید این کار را انجام دهید.
در صورت شدید بودن وضعیت، پیوند ریه ممکن است گزینه آخر باشد.
چشم انداز و عوارض آزبستوز
آزبستوز می تواند به مزوتلیوما بدخیم، یک شکل شدید از سرطان ریه، منجر شود. بیماری انسداد مزمن ریوی نیز یکی دیگر از بیماری های جدی است که می تواند ناشی از آزبستوز باشد. پلورال افیوژن نیز با این وضعیت همراه است.
عواملی که بر شدت بیماری تأثیر می گذارد عبارتند از مدت زمانی که در معرض آزبست قرار دارید و اینکه چه مقدار از آن را استنشاق می کنید.
منبع : healthline.com | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی