پسوریازیس یک بیماری سیستم ایمنی بدن است که سبب ایجاد تکه های برجسته و قرمز رنگ در سطح پوست می شود. بیماری پسوریازیس معمولا بر روی سطح خارجی آرنج، زانو یا پوست سر تاثیر می گذارد هرچند که در هر نقطه ای از بدن ممکن است ظاهر شود. بعضی از افراد گزارش می دهند که تکه های پسوریازیس خارش و سوزش دارد. پسوریازیس با سایر بیماری های جدی بهداشتی مانند دیابت، بیماری قلبی و افسردگی همراه است. اگر بثوراتی را دارید که با داروهای بدون نسخه برطرف نمی شود، باید با پزشک خود تماس بگیرید. برای بررسی بیماری پسوریازیس همراه کافه پزشکی باشید
آنچه در این پست کافه پزشکی خواهید دید
علت پسوریازیس
در حالیکه دانشمندان دقیقا نمی دانند علت پسوریازیس چیست، می دانیم که سیستم ایمنی و ژنتیک در توسعه آن نقش مهمی دارند. سلول های پوستی در افراد مبتلا به پسوریازیس به میزان غیر طبیعی افزایش می یابد که باعث ایجاد ضایعات پسوریازیس می شود.
مردان و زنان با نسبتی برابر به پسوریازیس مبتلا می شوند. پسوریازیس در تمام گروه های نژادی اتفاق می افتد، اما با نرخ های متفاوت. حدود ۱٫۹ درصد آفریقایی-آمریکایی ها پسوریازیس دارند، در حالی که این نسبت در قفقاز ها به ۳٫۶ درصد می رسد.
پسوریازیس اغلب بین ۱۵ تا ۳۵ سالگی ایجاد می شود اما می تواند در هر سنی توسعه پیدا کند. حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد از افراد مبتلا به پسوریازیس آن را قبل از سن ۱۰ سالگی دریافت می کنند. برخی از نوزادان پسوریازیس دارند، اگر چه این نادر است.
پسوریازیس مسری نیست. این چیزی نیست که شما بتوانید از دیگران بگیرید و یا دیگران بتوانند از شما بگیرند. ضایعات پسوریازیس عفونی نیستند.
تشخیص پسوریازیس
هیچ آزمایش خون خاص یا ابزاری برای تشخیص پسوریازیس وجود ندارد. متخصص پوست معمولا نقاط تحت تاثیر را معاینه می کند و پسوریازیس را تشخیص می دهد.
پزشک ممکن است یک قطعه پوست آسیب دیده را نمونه گیری کند (بیوپسی) و آن را زیر میکروسکوپ بررسی کند. هنگام برداشتن قطعه پوست، پوست پسوریازیس در مقایسه با پوست معمولی، ملتهب می شود.
پزشک شما همچنین درباره سابقه خانوادگی شما می پرسد. با توجه به اعلام دکتر پاول یامائوچی متخصص پوست در کالیفرنیا، حدود یک سوم افراد مبتلا به پسوریازیس، یک عضو خانوادگی مبتلا به این بیماری دارند.
انواع پسوریازیس
پنج نوع پسوریازیس وجود دارد. اطلاعات بیشتر در مورد نوع پسوریازیس به شما کمک خواهد کرد بهترین درمان برای شما تعیین شود.
پسوریازیس Plaque Psoriasis
پسوریازیس پلاک رایج ترین نوع بیماری است و فرد دارای تکه های برجسته و قرمز رنگ پوشیده شده با ساختار سفیدی از سلول های مرده پوست است. این تکه ها یا پلاک ها اغلب روی پوست سر، زانو، آرنج و کمر نشان داده می شوند. آنها اغلب دچار خارش می شوند و دردناک هستند و می توانند خونریزی کنند.
پسوریازیس خال خال Guttate
پسوریازیس گوتات یک نوع پسوریازیس است که به نظر می رسد ضایعات کوچک و دانه ای شکل هستند. پسوریازیس خال خال اغلب در دوران کودکی یا نوجوانی شروع می شود و می تواند به علت عفونت استرپتوکوک ایجاد شود. این نوع شایعترین نوع پسوریازیس پس از پسوریازیس پلاک است. حدود ۱۰ درصد از افرادی که پسوریازیس را دریافت می کنند، پسوریازیس را به وجود می آورند.
پسوریازیس معکوس Inverse
پسوریازیس معکوس به عنوان ضایعات بسیار قرمز در شکاف بدن مانند پشت زانو، زیر دست یا کشاله ران دیده می شود. ممکن است صاف و براق باشد. بسیاری از افراد یک نوع دیگری از پسوریازیس را در کنار پسوریازیس معکوس در جاهای دیگر بدن دارند.
پسوریازیس پوسچولر Pustular
پسوریازیس پوسچولر توسط لکه های نازک و سفید رنگ احاطه شده با حاشیه قرمز شناخته می شود. لکه شامل گلبول های سفید است. عفونت نیست و به فرد دیگری منتقل نمی شود. پسوریازیس پوسچولر می تواند بر روی هر قسمتی از بدن رخ دهد، اما اغلب بر روی دست یا پا اتفاق می افتد.
پسوریازیس اریتودرمیک Erythrodermic
پسوریازیس اریتروماتیک بسیار شدید است و منجر به قرمزی گسترده و بیش از حد بدن می شود. می تواند خارش و درد شدیدی ایجاد کند و پوست ورقه ورقه کند. نادر است و ۳ درصد افراد مبتلا به پسوریازیس این نوع را دارند. به طور کلی در افراد مبتلا به پسوریازیس پلاک ناپایدار ظاهر می شود.
پسوریازیس کجا ظاهر می شود؟
پسوریازیس می تواند در هر نقطه بر روی پلک ها، گوش ها، دهان و لب ها، چروک های پوست، دست ها و پاها و ناخن ها ظاهر شود. پوست هر یک از این نقاط متفاوت است و نیاز به درمان های مختلف دارد.
نور درمانی و درمان موضعی اغلب هنگامی که پسوریازیس به قسمت خاصی از بدن محدود می شود استفاده می شود. با این حال اگر پسوریازیس گسترده باشد و یا کیفیت زندگی شما را تحت تاثیر قرار دهد، پزشکان ممکن است داروهای خوراکی یا تزریقی را تجویز کنند.
پسوریازیس پوست سر
پسوریازیس پوست سر می تواند خفیف، با مقیاس نازک و کوچک باشد. در برخی موارد می تواند بسیار شدید با پلاک های ضخیم و در برگیرنده پوست کل سر باشد. پسوریازیس می تواند فراتر از موها در پیشانی، پشت گردن و اطراف گوش ظاهر شود.
پسوریازیس صورت
پسوریازیس صورت اغلب بر روی ابروها، پوست بینی و لب بالا، پیشانی و خط مو ظاهر می شود. پسوریازیس صورت باید با دقت درمان شود زیرا پوست این نقطه حساس است.
پسوریازیس دست، پا و ناخن
درمان پسوریازیس در دست و پا به سرعت و با دقت انجام می شود. در برخی موارد نقاط با تورم همراه است. تغییرات ناخن در ۵۰ درصد افراد مبتلا به پسوریازیس رخ می دهد.
پسوریازیس تناسلی
شایعترین نوع پسوریازیس در ناحیه تناسلی پسوریازیس معکوس است، اما انواع دیگر پسوریازیس ممکن است بر روی ناحیه تناسلی، به ویژه در مردان ظاهر شوند. پسوریازیس تناسلی نیاز به مراقبت دقیق و مراقبت دارد.
پسوریازیس چروک پوست
پسوریازیس معکوس می تواند در چروک های پوست مانند زیر بغل و زیر سینه ایجاد شود. این نوع پسوریازیس اغلب با عرق کردن تحریک می شود.
پسوریازیس من چقدر شدید است؟
پسوریازیس می تواند خفیف، متوسط یا شدید باشد. گزینه های درمان شما به لول پسوریازیس شما بستگی دارد. شدت مبتنی بر میزان درگیری بدن شما توسط پسوریازیس است. هر کف دست وسعت برابر با حدود ۱ درصد پسوریازیس است. پسوریازیس خفیف شامل ۳ درصد، متوسط شامل ۳ تا ۱۰ درصد و پسوریازیس شدید بالای ۱۰ درصد است.
درمان پسوریازیس متوسط تا شدید معمولا شامل ترکیبی از استراتژی های درمان می شود. علاوه بر درمان های موضعی، پزشک شما ممکن است فتوتراپی را تجویز کند (همچنین به عنوان نور درمانی شناخته می شود). پزشک شما همچنین ممکن است داروهای سیستمیک، از جمله داروهای بیولوژیک را تجویز کند، به خصوص اگر پسوریازیس تاثیر قابل توجهی بر کیفیت زندگی شما داشته باشد.
آیا به آرتریت پسوریازیس مبتلا خواهم شد؟
حدود ۱۱ درصد افراد مبتلا به پسوریازیس، همزمان به آرتریت پسوریازیس مبتلا شده اند. با این حال، حدود ۳۰ درصد از افراد مبتلا به پسوریازیس در نهایت آرتریت پسوریازیس را دریافت خواهند کرد.
پسوریازیس در کودکان
هر سال تقریبا ۲۰ هزار کودک زیر ۱۰ سال با پسوریازیس تشخیص داده می شوند. گاهی اوقات تشخیص اشتباه است زیرا با سایر بیماری های پوستی اشتباه گرفته می شود. علائم عبارتند از تغییر رنگ ناخن ها، پوسته پوسته شدن پوست سر و پلاک هایی در تنه و اندام. پسوریازیس در نوزادان نادر است. فقط مشاهده دقیق می تواند تعیین کند که آیا نوزاد دارای بیماری است یا خیر.
اگر یکی از والدین این بیماری داشته باشد، ۱۰ درصد احتمال دارد که کودک آن را دریافت کند. اگر هر دو والد پسوریازیس داشته باشند، این شانس به ۵۰ درصد افزایش می یابد. هیچ کس نمی تواند پیش بینی کند که پسوریازیس را دریافت خواهد کرد یا خیر. دانشمندان اکنون معتقدند که حداقل ۱۰ درصد از جمعیت عمومی یک یا چند ژن را به ارث می برند که مستعد ابتلا به پسوریازیس هستند. با این حال، تنها ۲ تا ۳ درصد از جمعیت این بیماری را توسعه می دهند.
یک سوم تا نیمی از جوانان مبتلا به پسوریازیس ممکن است آسیب شنوایی، گلودرد، برونشیت یا عفونت تنفسی را تجربه کنند. مناطقی از پوست که دچار زخم باز شده اند به عنوان پدیده “کوبنر” شناخته می شوند.
منبع : psoriasis.org | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی