• آ
  • ا
  • ب
  • پ
  • ت
  • ج
  • چ
  • ر
  • ز
  • ژ
  • د
  • ط
  • ف
  • ق
  • گ
  • ک
  • ع
  • غ
  • م
  • هـ

سرطان دهانه رحم

همه چیز درباره سرطان دهانه رحم ؛ پیشگیری، علل و درمان آن | کافه پزشکی

سرطان دهانه رحم نوعی سرطان است که در سلول های دهانه رحم، قسمت تحتانی رحم که به مهبل وصل می شود، اتفاق می افتد. انواع مختلفی از ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) در ایجاد اغلب سرطان های دهانه رحم نقش دارد.

هنگام قرار گرفتن در معرض HPV، سیستم ایمنی بدن به طور معمول از آسیب رساندن ویروس به بدن جلوگیری می کند. با این حال، در درصد کمی از مردم، ویروس سال ها زنده می ماند و این روند به فرآیندی منجر می شود که بعضی از سلول های دهانه رحم به سلول های سرطانی تبدیل می شوند. همراه کافه پزشکی باشید

شما می توانید با انجام آزمایشات غربالگری و دریافت واکسن محافظت در برابر عفونت HPV خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را کاهش دهید.

علائم سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم در استیج های اولیه به طور کلی هیچ علامتی ایجاد نمی کند.

علائم و نشانه های سرطان پیشرفته دهانه رحم شامل موارد زیر است:

  • خونریزی واژن بعد از مقاربت، بین دوره ها یا بعد از یائسگی
  • ترشحات آبکی و خونین واژن که ممکن است غلیظ باشد و بوی ناخوشایند داشته باشد
  • درد لگن در حین مقاربت

علل سرطان دهانه رحم

سرطان دهانه رحم هنگامی شروع می شود که سلول های سالم در دهانه رحم تغییراتی (جهش) در DNA آنها ایجاد کنند. DNA سلول حاوی دستورالعمل هایی است که به سلول می گوید چه کاری انجام دهد.

سلول های سالم با سرعت مشخص رشد و تکثیر می یابند و سرانجام در یک زمان مشخص می میرند. جهش ها به سلول ها می گویند که از کنترل خارج شده و تکثیر شوند و نمیرند. سلول های غیرطبیعی انباشت یک توده (تومور) را منجر می شوند. سلول های سرطانی به بافت های اطراف حمله می کنند و می توانند از یک تومور جدا شوند تا در جاهای دیگر بدن گسترش یابد (متاستاز شود).

هنوز مشخص نیست که چه چیزی باعث ایجاد سرطان دهانه رحم می شود اما مسلم است که HPV نقش دارد. HPV بسیار شایع است و بیشتر افراد مبتلا به ویروس هرگز به سرطان مبتلا نمی شوند. این بدان معناست که عوامل دیگری – مانند محیط یا شرایط زندگی شما – نیز تعیین کننده هستند.

انواع سرطان دهانه رحم

نوع سرطان دهانه رحم، به شما در تعیین پیش آگهی و درمان کمک می کند. انواع اصلی سرطان دهانه رحم عبارتند از:

سرطان سلول سنگفرشی: این نوع سرطان دهانه رحم در سلول های نازک و مسطح (سلول های سنگفرشی) که قسمت خارجی دهانه رحم را می پوشانند آغاز می شود. بیشتر سرطان های دهانه رحم از نوع سرطان سلول های سنگفرشی هستند.

آدنوکارسینوما: این نوع سرطان دهانه رحم در سلول های غده ای که در کانال دهانه رحم وجود دارند آغاز می شود.

بعضی اوقات، هر دو نوع سلول در سرطان دهانه رحم درگیر هستند. به ندرت، سرطان در سلول های دیگر دهانه رحم رخ می دهد.

عوامل خطر سرطان دهانه رحم

تعدد شریک جنسی: هرچه تعداد شرکای جنسی شما بیشتر باشد، شانس شما برای ابتلا به HPV بیشتر است.

فعالیت جنسی زودرس: رابطه جنسی در سنین پایین خطر ابتلا به HPV را افزایش می دهد.

سایر عفونت های مقاربتی (STI): ابتلا به بیماری های منتقله از راه جنسی – مانند کلامیدیا، سوزاک، سفلیس و HIV / AIDS – خطر ابتلا به HPV را افزایش می دهد.

سیستم ایمنی ضعیف: اگر سیستم ایمنی بدن ضعیف شده باشد و HPV داشته باشید، به احتمال زیاد به سرطان دهانه رحم مبتلا می شوید.

سیگار کشیدن: استعمال دخانیات با سرطان سلول سنگفرشی همراه است.

جلوگیری از ابتلا به سرطان دهانه رحم

برای کاهش خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم:

در مورد واکسن HPV از پزشک خود سؤال کنید: دریافت واکسیناسیون برای جلوگیری از عفونت HPV ممکن است خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم و سایر سرطان های مرتبط با HPV را کاهش دهد. از پزشک خود بپرسید که آیا واکسن HPV برای شما مناسب است یا خیر.

تست های معمول پاپ اسمیر را داشته باشید: تست پاپ اسمیر می تواند شرایط پیش سرطانی دهانه رحم را تشخیص دهد؛ بنابراین می توان آنها را در نظر گرفت. اکثر سازمان های پزشکی توصیه می کنند آزمایش های معمول پاپ اسمیر را در سن ۲۱ سالگی شروع کرده و هر چند سال یکبار تکرار کنند.

رابطه جنسی ایمن را تمرین کنید: با انجام اقدامات پیشگیری از عفونت های مقاربتی مانند استفاده از کاندوم در هر بار رابطه جنسی و محدود کردن تعداد شرکای جنسی خود، خطر ابتلا به سرطان دهانه رحم را کاهش دهید.

سیگار نکشید: اگر سیگار می کشید، درمورد راهکارهای ترک سیگار با پزشک خود صحبت کنید.

تشخیص سرطان دهانه رحم

غربالگری

آزمایش غربالگری می تواند به تشخیص سرطان دهانه رحم و سلول های سرطانی که ممکن است روزی به سرطان دهانه رحم مبتلا شوند، کمک کند. اکثر رهنمودها پیشنهاد می کنند غربالگری سرطان دهانه رحم و تغییرات پیش سرطانی در سن ۲۱ سالگی انجام شود.

آزمایش های غربالگری شامل موارد زیر است:

تست پاپ اسمیر: در طی آزمایش پاپ اسمیر، پزشک شما سلول هایی را از دهانه رحم شما بر می دارد که بعدا در آزمایشگاه برای بررسی ناهنجاری ها معاینه می شوند.

تست HPV DNA: آزمایش HPV DNA شامل جمع آوری سلول های دهانه رحم برای بررسی عفونت با هر یک از انواع HPV است که به احتمال زیاد منجر به سرطان دهانه رحم می شوند.

در مورد گزینه های غربالگری سرطان دهانه رحم با پزشک خود صحبت کنید.

تشخیص قطعی

اگر مشکوک به سرطان دهانه رحم باشد، احتمالاً پزشک شما با معاینه دقیق گردن رحم شما شروع می کند. پزشک از کولپوسکوپ برای بررسی سلول های غیر طبیعی استفاده می شود.

در طول معاینه کولپوسکوپی، پزشک احتمالاً نمونه ای از سلول های دهانه رحم را برای آزمایشگاه ارسال می کند. برای بدست آوردن بافت، پزشک ممکن است از موارد زیر استفاده کند:

بیوپسی پانچ: شامل استفاده از یک ابزار تیز برای جدا کردن نمونه های کوچک از بافت دهانه رحم است.

کورتاژ درون رحمی: از یک ابزار کوچک قاشقی شکل (کورت) یا یک برس کوچک نازک استفاده می کند تا نمونه بافتی از دهانه رحم را بردارد.

اگر بیوپسی پانچ یا کورتاژ درون رحمی نگران کننده باشد، پزشک شما ممکن است یکی از آزمایش های زیر را انجام دهد:

حلقه سیم برق: از یک سیم الکتریکی کم ولتاژ برای به دست آوردن نمونه کوچک بافت استفاده می کند. عموماً این کار تحت بی حسی موضعی در مطب انجام می شود.

بیوپسی مخروطی: روشی است که به پزشک شما امکان می دهد لایه های عمیق تری از سلول های دهانه رحم را برای آزمایشگاه ارسال کند. بیوپسی مخروطی ممکن است در بیمارستان تحت بیهوشی عمومی انجام شود.

سطح بندی سرطان دهانه رحم

اگر پزشک تشخیص دهد که شما سرطان دهانه رحم دارید، آزمایش های بیشتری برای تعیین مرحله سرطان شما انجام خواهد داد. سطح بندی سرطان یک عامل مهم در تصمیم گیری در مورد درمان شما است و از طریق موارد زیر انجام می شود:

تست های تصویربرداری: آزمایش هایی مانند اشعه ایکس، CT ،MRI و PET به پزشک کمک می کند تا تشخیص دهد که آیا سرطان شما در حال شیوع هست یا خیر.

معاینه بصری مثانه و روده شما: پزشک شما ممکن است از اسکوپ مخصوص برای دیدن داخل مثانه و روده استفاده کند.

درمان سرطان دهانه رحم

درمان سرطان دهانه رحم به عوامل مختلفی بستگی دارد از جمله مرحله بندی سرطان، سایر مشکلات سلامتی و ترجیح شما. ممکن است از جراحی، پرتو درمانی، شیمی درمانی یا ترکیبی از این سه استفاده شود.

عمل جراحی

سرطان دهانه رحم در مرحله اولیه معمولا با جراحی درمان می شود. گزینه ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:

جراحی فقط برای قطع سرطان: برای یک توده بسیار کوچک دارید ممکن است سرطان را با بیوپسی مخروطی از بین ببرید.

جراحی برای برداشتن دهانه رحم (تراکلکتومی): سرطان گردن رحم در مراحل اولیه ممکن است با این روش درمان شود که در آن دهانه رحم و برخی بافت های اطراف را از بین می برند. رحم پس از این عمل باقی می ماند؛ بنابراین امکان بارداری وجود دارد.

جراحی برای برداشتن دهانه رحم و رحم (هیسترکتومی): بیشتر سرطان های دهانه رحم در مراحل اولیه با عمل جراحی هیسترکتومی درمان می شوند که شامل از بین بردن دهانه رحم، رحم، بخشی از مهبل و غدد لنفاوی مجاور است. هیسترکتومی می تواند سرطان دهانه رحم در مراحل اولیه را درمان کند و از عود جلوگیری کند اما برداشتن رحم بارداری را غیرممکن می کند.

هیسترکتومی با حداقل تهاجم که شامل ایجاد چند برش کوچک در شکم به جای یک برش بزرگ است، ممکن است گزینه ای برای سرطان گردن رحم در مراحل اولیه باشد. افرادی که تحت عمل جراحی کم تهاجم قرار می گیرند، سریع تر بهبود می یابند و زمان کمتری را در بیمارستان می گذرانند اما برخی تحقیقات نشان داده اند که هیسترکتومی با حداقل تهاجم ممکن است کمتر از هیسترکتومی سنتی موثر باشد.

پرتو درمانی

پرتودرمانی از پرتوهای پر انرژی مانند اشعه X برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. پرتودرمانی غالباً با شیمی درمانی به عنوان درمان اصلی در سرطان های دهانه رحم پیشرفته همراه است. همچنین در صورت افزایش خطر بازگشت سرطان، می توان از آن استفاده کرد.

پرتودرمانی به صورت های زیر قابل ارائه است:

  • در خارج از بدن، با هدایت پرتو به ناحیه آسیب دیده (پرتودرمانی خارجی)
  • در داخل بدن، با قرار دادن وسیله ای پر از مواد رادیواکتیو در داخل واژن، معمولاً فقط برای چند دقیقه (براکی تراپی)
  • هم در خارج بدن و هم در داخل بدن

اگر هنوز یائسگی را شروع نکرده اید، پرتو درمانی ممکن است باعث یائسگی شود. اگر می خواهید بعد از درمان با اشعه باردار شوید، قبل از شروع درمان، از پزشک خود در مورد راه های حفظ تخمک خود سوال کنید.

شیمی درمانی

شیمی درمانی از مواد شیمیایی برای از بین بردن سلول های سرطانی استفاده می کند. این داروها را می توان از طریق ورید و یا به صورت قرص مصرف کرد. بعضی اوقات از هر دو روش استفاده می شود.

در مورد سرطان دهانه رحم پیشرفته، دوزهای پایین شیمی درمانی اغلب با پرتودرمانی همراه هستند زیرا شیمی درمانی ممکن است اثرات اشعه را تقویت کند. دوزهای بالاتر شیمی درمانی ممکن است برای کنترل علائم سرطان بسیار پیشرفته توصیه شود.

درمان هدفمند

درمان های دارویی هدفمند روی نقاط ضعف خاص موجود در سلول های سرطانی تمرکز دارند. با دست گذاشتن روی این نقاط ضعف، درمان دارویی هدفمند می تواند باعث از بین رفتن سلول های سرطانی شود. دارو درمانی هدفمند معمولاً با شیمی درمانی ترکیب می شود. این ممکن است گزینه ای برای سرطان پیشرفته دهانه رحم باشد.

ایمونوتراپی

ایمنوتراپی یک روش درمانی است که به سیستم ایمنی بدن شما در مبارزه با سرطان کمک می کند. سیستم ایمنی بدن شما در برابر بیماری ممکن است به سرطان حمله نکند زیرا سلول های سرطانی پروتئین هایی تولید می کنند که توسط سلول های سیستم ایمنی بدن غیر قابل تشخیص هستند. ایمونوتراپی با دخالت در آن فرآیند کار می کند. در صورت پیشرفت سرطان،، ایمونوتراپی ممکن است در نظر گرفته شود.

مراقبت حمایتی (تسکین دهنده)

مراقبت تسکین دهنده، مراقبت های پزشکی تخصصی است که بر روی رهایی از درد و سایر علائم یک بیماری جدی متمرکز است. متخصصان مراقبت تسکینی با شما، خانواده و پزشکان دیگر شما همکاری می کنند تا یک لایه پشتیبانی را ارائه دهند که مراقبت های مداوم شما را تکمیل می کند.

هنگامی که از مراقبت تسکین دهنده و سایر درمان های مناسب استفاده می شود، ممکن است مبتلایان به سرطان احساس بهتری داشته و طولانی تر زندگی کنند.

مراقبت تسکینی توسط تیمی از پزشکان، پرستاران و سایر متخصصان آموزش دیده ارائه می شود. تیم های مراقبت حمایتی قصد دارند کیفیت زندگی افراد مبتلا به سرطان و خانواده هایشان را ارتقا دهند. این نوع مراقبت در کنار سایر درمان هایی که ممکن است دریافت کنید ارائه می شود.

 

منبع : mayoclinic.org | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی


نظر دهید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد