اختلال عاطفی فصلی یا SAD نوعی اختلال افسردگی ماژور است که در آن دوره افسردگی در برخی فصل های سال اتفاق می افتد. این وضعیت گاهی اوقات به عنوان “افسردگی زمستانی” نیز نامیده می شود زیرا قسمت های افسردگی این اختلال اغلب در پاییز یا زمستان ظاهر می شود و در بهار از بین می رود. قسمت های افسردگی اختلال عاطفی فصلی به ندرت در بهار یا تابستان اتفاق می افتد. اختلال SAD ممکن است به تغییرات میزان نوری که فرد در طی روز دریافت می کند مرتبط باشد.
برای تشخیص اختلال عاطفی فصلی، فرد باید معیارهای افسردگی ماژور را همزمان با فصول خاص حداقل برای دو سال نشان دهد و فرد باید افسردگی های فصلی را بسیار بیشتر از هر افسردگی غیر فصلی دیگر تجربه کند. همراه کافه پزشکی باشید
تخمین زده می شود که ۱۰ میلیون آمریکایی به اختلال عاطفی فصلی مبتلا هستند. ۱۰ تا ۲۰ درصد دیگر ممکن است SAD خفیف داشته باشند. اختلال عاطفی فصلی در زن ها چهار برابر بیشتر از مردان شایع است. سن شروع بیماری بین ۱۸ تا ۳۰ سالگی برآورد می شود. ۶ درصد افراد نیاز به بستری شدن دارند. بسیاری از افراد مبتلا به SAD حداقل یک فرد نزدیک مبتلا به اختلالات روان پریشی، اغلب اختلال افسردگی شدید (۵۵ درصد) یا سوء مصرف الکل (۳۴ درصد) را گزارش می کنند.
آنچه در این پست کافه پزشکی خواهید دید
علائم اختلال عاطفی فصلی
همه افراد مبتلا به SAD علائم مشابهی ندارند اما با توجه به DSM-5، نشانه هایی که معمولا با افسردگی زمستانی مرتبط می شوند عبارتند از:
- احساس ناامیدی و غم و اندوه
- افکار خودکشی
- هایپرسومنیا
- تغییر در اشتها
- افزایش وزن
- احساس سنگینی در بازوها یا پاها
- افت در سطح انرژی
- کاهش فعالیت بدنی
- خستگی
- دشواری تمرکز
- تحریک پذیری
- اجتناب از شرایط اجتماعی
علائم افسردگی تابستانی عبارتند از:
- کاهش اشتها
- کاهش وزن
- بی خوابی
- تحریک و اضطراب
در هر دو نوع SAD ممکن است برخی از نشانه هایی که در افسردگی های عمده یا ماژور اتفاق می افتد مانند احساس گناه، از دست دادن علاقه، احساسات ناامید کننده و یا مشکلات جسمی مانند سردرد و معده درد دیده شود.
برای تشخیص SAD، تغییرات در خلق و خوی نباید نتیجه مستقیم از عوامل فیزیکی استرس زا باشد. معمولا شدت این نوع افسردگی ملایم یا متوسط است. با این حال، برخی افراد علائم شدیدی را تجربه می کنند که آنها را در زندگی روزمره خود ناتوان می کند.
اختلالات عاطفی فصلی می تواند با کم کاری تیروئید، هیپوگلیسمی یا عفونت ویروسی مانند مونونوکلئوز اشتباه گرفته شود.
علل اختلال عاطفی فصلی
علت اختلال عاطفی فصلی ناشناخته است. شواهد متعددی وجود دارد که نشان می دهد این اختلال به سطح ملاتونین در بدن مرتبط است. تاریکی تولید ملاتونین را تحریک می کند و بدن را برای خواب آماده می کند. همانطور که روز های زمستان کوتاه تر و تاریک تر می شود، تولید ملاتونین در بدن افزایش می یابد و مردم تمایل دارند احساس خواب آلودگی و آرامش بیشتری داشته باشند.
همچنین، افراد مبتلا به اختلال عاطفی فصلی ممکن است در تنظیم مقادیر سروتونین موجود در بدن آنها مشکل داشته باشند. در نهایت، تحقیقات نشان داده است که افراد مبتلا به SAD همچنین از کمبود ویتامین D رنج می برند. اعتقاد بر این است که ویتامین D نقش مهمی در فعالیت های سروتونین دارد.
عوامل متعددی برای افزایش احتمال شانس ابتلا به SAD وجود دارد. به عنوان مثال، SAD در افرادی که به دور از شمال یا جنوب استوا زندگی می کنند بیشتر است.
درمان اختلال عاطفی فصلی
درمان به ترکیب نور درمانی، مکمل های ویتامین D، داروهای ضد افسردگی و مشاوره متمرکز می شود.
از آنجایی که افسردگی زمستانی ممکن است واکنشی به کمبود نور خورشید باشد، نور درمانی به عنوان گزینه درمان استفاده می شود. این درمان شامل قرار گرفتن در معرض نور مصنوعی روشن است که نور فضای باز را شبیه سازی می کند. این نکته نیاز به استفاده از یک جعبه نور یا یک گیره نور روی سر به همراه یک کلاه است. به طور کلی، نور درمانی در روزهای پاییز و زمستان روزی ۳۰ تا ۶۰ دقیقه طول می کشد. مقدار دقیق زمان در هر فرد متفاوت است.
نور درمانی دارای عوارض جانبی نیز هست. عوارض جانبی عبارتند از: درد چشم، سردرد، خستگی و تحریک پذیری. ناتوانی در خواب می تواند در صورت استفاده از نور درمانی دیر وقت اتفاق بیفتد. افراد مبتلا به اختلال دوقطبی، به دلیل وجود قسمتی از پوست که به نور حساس است ممکن است نامزد خوبی برای نور درمانی نباشند.
وقتی نور درمانی در طول چند روز علائم را بهبود نمی بخشد، درمان های دارویی و رفتاری مانند CBT ممکن است معرفی شود. در بعضی موارد، نور درمانی می تواند در ترکیب با یک یا همه این درمان ها مورد استفاده قرار گیرد.
مراقبت از خود بخش مهمی از درمان است. برای کسانی که SAD دارند، مهم است که موارد زیر را رعایت کنند :
- نظارت بر حالت و سطح انرژی
- بیشتر در معرض نور آفتاب قرار بگیرید
- برنامه های لذت بخش را برای فصل زمستان برنامه ریزی کنید
- فعالیت های جسمی را بیشتر کنید
- فصل زمستان را با نگرش مثبت طی کنید
منبع : psychologytoday.com | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی