دریچه میترال در سمت چپ قلب شما، بین دو حفره دهلیز و بطن چپ قرار دارد. دهلیز حفره فوقانی و بطن حفره تحتانی قلب است. خون از طریق دریچه میترال از دهلیز چپ وارد بطن چپ می شود. دریچه میترال سالم امکان عبور خون را می دهد و از بازگشت آن جلوگیری می کند اما تنگی دریچه میترال شرایط دیگری را رقم می زند.
تنگی دریچه میترال، که تحت عنوان تنگی میترال نیز شناخته می شود، در هنگام باریک شدن دریچه میترال رخ می دهد. این امر بدان معنی است که خون به طور کامل نمی تواند از آن عبور کند و می تواند منجر به انواع مختلفی از علائم از جمله خستگی، مشکلات تنفسی، لخته شدن خون و نارسایی قلبی شود. همراه کافه پزشکی باشید
زخم ناشی از تب روماتیسمی، علت اصلی تنگی دریچه میترال است. اگرچه تب روماتیسمی در برخی کشورها شایع است اما به دلیل شناخت زودرس و درمان عفونت های استرپتوکوکی در کشور های پیشرفته نادر است.
آنچه در این پست کافه پزشکی خواهید دید
علل تنگی دریچه میترال
این بیماری به طور معمول در اثر تب روماتیسمی ایجاد می شود. تب روماتیسمی ناشی از پاسخ ایمنی بدن به عفونت باکتری های استرپتوکوکی است.
مفاصل و قلب ارگان هایی هستند که بیشتر به تب روماتیسمی حاد دچار می شوند. مفاصل بسیار ملتهب می شوند و می توانند منجر به ناتوانی موقت و گاه مزمن شوند. در حین تب روماتیسمی حاد، قسمت های مختلف قلب می تواند ملتهب شود و منجر به موارد زیر شود:
- اندوکاردیت: این اختلال روی آستر قلب (آندوکارد) تأثیر می گذارد.
- میوکاردیت: این بیماری بر روی عضله قلب (میوکارد) تأثیر می گذارد.
- پریکاردیت: این حالت روی غشای اطراف قلب (پریکارد) تأثیر می گذارد.
هنگامی که دریچه میترال یا هر یک از دریچه های قلب درگیر شوند، منجر به یک بیماری مزمن قلبی به نام بیماری روماتیسمی قلبی می شود. علائم و نشانه های بالینی این بیماری ممکن است ۵ تا ۱۰ سال پس از یک دوره تب روماتیسمی رخ ندهد.
در سال ۲۰۰۵، مجله Circulation خاطر نشان کرد که بیشتر موارد تنگی میترال در آمریکا در افرادی مشاهده شده است که به کشورهای با شیوع بالای تب روماتیسمی سفر کرده اند.
عوامل خطر برای این بیماری نامشخص است. با این حال، تخمین زده می شود که زنان دو تا سه برابر بیشتر از مردان دچار این بیماری شوند.
نقص مادرزادی قلب ممکن است باعث تنگی دریچه میترال در کودک شود. براساس ژورنال پزشکی Research، نوزادان متولد شده با این بیماری معمولا نیاز به عمل جراحی دارند.
در موارد نادر، کلسیم ممکن است تجمع یابد و منجر به تنگ شدن دریچه میترال شود. سایر علل نادر تنگی دریچه میترال عبارتند از:
- تومورها
- لخته شدن خون
- استفاده سابق از روش پرتودرمانی
علائم تنگی دریچه میترال
این بیماری معمولا به تنگی نفس منجر می شود؛ خصوصاً هنگام ورزش یا هنگام خوابیدن.
سایر علائم شایع عبارتند از:
- سرفه، همراه با خون یا بدون خون
- درد قفسه سینه
- خستگی
- ورم مچ پا
- عفونت های تنفسی
- صورتی شدن گونه ها
- تپش قلب
در موارد نادر، ممکن است در قفسه سینه احساس ناراحتی کنید. ممکن است در قفسه سینه احساس فشار یا درد شدید کند.
در برخی موارد، تنگی دریچه میترال ممکن است هیچ علامتی نداشته باشد یا علائم ممکن است فقط در حین ورزش ظاهر شود.
علاوه بر علائم شایع، کودکان مبتلا ممکن است کندی رشد را نیز تجربه کنند.
تشخیص تنگی دریچه میترال
چندین آزمایش وجود دارد که ممکن است پزشک شما برای تشخیص استفاده کند.
معاینه بدنی
پزشک با یک استتوسکوپ به قلب شما گوش می دهد. در مبتلایان به این بیماری، قلب اغلب صداهای غیرمعمول را ایجاد می کند. براساس گزارش مایوکلینیک سوزش قلب، آریتمی و ادم ریه ها همه شاخص های تنگی دریچه میترال هستند.
تست های تصویربرداری
پزشک شما ممکن است برای تایید تشخیص و همچنین برای فهمیدن علت اصلی مشکل، از انواع آزمایش های تصویربرداری استفاده کند. این آزمایش ها ممکن است شامل موارد زیر باشد:
اکوکاردیوگرام: این آزمایش از امواج فراصوت برای تولید تصاویری از ساختار و عملکرد قلب شما استفاده می کند. تقریباً رایج ترین تست تشخیصی برای تنگی دریچه میترال است.
اشعه ایکس قفسه سینه: در این آزمایش تصویربرداری از مقادیر کمی تشعشع برای تولید تصاویر قلب و ریه های شما استفاده می شود.
اکوکاردیوگرام ترانس ازوفاژیال: در این آزمایش تصویربرداری، پزشک شما یک وسیله کوچک را درون مری قرار می دهد که امواج فراصوت را ساطع می کند. این روش تصویر دقیق تری از اکوکاردیوگرام ایجاد می کند زیرا مری درست در پشت قلب است.
کاتتریزاسیون قلبی: پزشک می تواند از یک کاتتر برای انجام انواع آزمایش ها از جمله گرفتن تصویری از عروق خونی قلب شما استفاده کند. این روش تهاجمی ترین و خطرناک ترین اما دقیق ترین است.
آزمایش های مربوط به بی نظمی های ریتم قلب
آزمایش هایی که می تواند قلب شما را از نظر ناهنجاری های ریتم کنترل کند شامل الکتروکاردیوگرام و مانیتورینگ هولتر است. الکتروکاردیوگرام – که با نام ECG یا EKG نیز شناخته می شود – ثبت کننده فعالیت الکتریکی قلب شماست. در حین مانیتورینگ هولتر، فعالیت الکتریکی قلب شما با استفاده از دستگاه مانیتورینگ پوشیده شده در یک دوره زمانی ثبت می شود. شما معمولا برای یک دوره ۲۴ تا ۴۸ ساعتی تحت نظارت قرار می گیرید.
تست ورزش
ممکن است پزشک در حین انجام تمرینات هوازی بر شما نظارت کند تا تعیین کند قلب شما به فشار جسمی چگونه پاسخ می دهد.
درمان تنگی دریچه میترال
بسته به علائم و شدت بیماری، درمان می تواند بسیار متفاوت باشد. اگر علائمی ندارید و شرایط خفیف است، ممکن است به هیچ درمانی نیاز نداشته باشید.
دارو درمانی
اگر این بیماری باعث ایجاد علائم شده است، پزشک ممکن است داروهایی را تجویز کند. اگرچه داروها مشکل دریچه میترال شما را برطرف نمی کنند اما می توانند به درمان علائم کمک کنند. انواع داروهایی که پزشک ممکن است تجویز کند شامل موارد زیر هستند:
- ضد انعقادها یا رقیق کننده خون برای کاهش خطر لخته شدن خون
- دیورتیک ها برای کاهش تجمع مایعات از طریق افزایش تولید ادرار
- ضد آریتمی برای درمان ریتم غیر طبیعی قلب
- بتابلاکر برای کند کردن ضربان قلب شما
والولوپلاستی
پزشک ممکن است بالون والولوپلاستی میترال را انتخاب کند. در طی این روش، پزشک شما یک کاتتر و یک بالون را از طریق یک ورید وارد دریچه میترال شما می کند. هنگامی که کاتتر و بالون در دریچه میترال قرار گرفتند، پزشک بالون را باد می کند تا دریچه را گسترش دهد. در بعضی موارد، شاید بیش از یک بار به این روش نیاز داشته باشید.
عمل جراحی
در بعضی موارد ممکن است عمل جراحی ضروری شود. پزشک شما ممکن است دریچه میترال موجود را ترمیم کند. در صورت امکان پذیر نبودن ترمیم، استفاده از دریچه میترال جدید توصیه می شود. دریچه تعویضی ممکن است بیولوژیکی باشد؛ به این معنا که از گاو، خوک یا از جسد فرد دیگر ناشی می شود یا ممکن است مکانیکی باشد؛ به این معنی که دریچه میترال ساخته شده به دست بشر است.
عوارض ناشی از تنگی دریچه میترال
در صورت عدم شناسایی یا عدم درمان، تنگی دریچه میترال می تواند منجر به عوارض جدی شود. شایع ترین آن آریتمی قلبی است. فیبریلاسیون دهلیزی در بسیاری موارد بروز می کند.
همچنین ممکن است اندوکاردیت و نارسایی قلبی نیز رخ دهد. تنگی دریچه میترال بر ریه ها نیز تأثیر می گذارد و ادم ریوی ممکن است رخ دهد.
اگرچه تغییر در شیوه زندگی نمی تواند تنگی دریچه میترال را ترمیم کند اما ممکن است علائم شما را کاهش داده یا از بدتر شدن مشکل جلوگیری کند.
پزشک ممکن است پیشنهاد کند که شما در برنامه رژیم غذایی خود تغییراتی ایجاد کنید. این امر موارد معمولا شامل مصرف کم موارد زیر است:
- الکل
- کافئین
- محرکهای دیگر مانند داروهای سرماخوردگی
- نمک
منبع : healthline.com | ترجمه اختصاصی کافه پزشکی